-
-
Re: systematyka i te sprawy ,,, Zapraszam do dyskusji
Ja tez myślę ze nie ma sie o co kłócić,popieram Przemka,w końcu nic nam nie przybędzie po sporach,a wymiana poglądów zawsze bywa korzystna i można sie coś dowiedzieć
-
Baku - nie masz Lyrognathusa ale masz Coremiocnemisa.... Też rzadki pajączek. Moje trzy niestety padły... cholera.
W załączniku daje zdjęcie C. crawshayi..... nie, nie crawshayi. Przecież to co kupiłem było podpisane Hysterocrates hercules. Kiedyś kupiłem innego herculesa i ślepy by zauważył, że to jakiś inne pająk. Crawshayi to nie jest bo juz jest ciemny. Jedną wylinkę był prawie identyczny jak king baboon.
-
;] moja samiczka terz czeka na kokon :]:] samiec ham chciał sie doniej na waleta do norki wprowadzić ale go wykopałem :] bo jeszcze inna była do obrobienia a i tak by na pokarm nie poszedł bo madagaskary jją napchały :]
kiedyś planuje zrobić im terra z basenem , ponoć bomba jak ryby łapią !!! :P:P
-
:]:]:]
wiem terz są fajne pajączki ale jak chciałem lyrognathusa to powiniennem dostać lyro . a jak chciałbym C.sp to wtedy luzik :]:]
-
Tylko doczekaj sie tego. Całą noc z czerwona żarówą albo latarka siedzieć przy terrarium
-
Dzieki Robercie, za info :P:P:P Mam nadzieje, ze bedzie miala kokon i ofiara samca nie pojdzie na marne :P:P:P Mam nadzieje, ze jej smakowal :P
Ja, jak juz mowilam wiele razy, akceptuje bledy Baku - juz sie do niego przyzwyczailam, chociaz czuje mrowienie w calym ciele, jak czytam jego byki :]
Tez, po przemysleniu sprawy, zastosowalam sie do nazewnictwa Baku dot. rodzaju Hysterocrates. Pisze sp. "cos tam", chociaz zdaje sobie sprawe, ze nie jest to tak do konca prawidlowe. Ale lepsze, niz pisanie lacinskiej nazwy, lub sprzedawania hybryd jako czyste gatunki...
No coz, my z systematyka nie mamy za bardzo do czynienia, tyle co sie wyczyta na necie... Staram sie stosowac nowe nazwy - np. wspominany juz N. chromatus. C. fasciatum tez zmienie na Davus, aczkolwiek bardziej mi sie podobala nazwa Cyclosternum. Ale patrzac na inne osobniki z tego rodzaju, fasciatum razaco odstawal od reszty. Wiec mu sie zmiana widocznie należala .
-
Tak samo Chilobrachys fimbriatus dość się rożnie od pająków z rodz. Chilobrachys. Kształt spermateki jest chyba najbardziej rzucającą się w oczy rzeczą. Ciekawe co z nim postanowią... może za pare lat znowu będę musiał inaczej opisać pudełko.
-
Baku nie mozesz robic tak samo jak ktos bo wtedy stajesz sie taki sam skoro nie podoba ci sie zachowanie seby to sam sie nie mozesz tak zachowywac.
-
aha sorry za off-topic ale zapomnialem sie zapytac ciebie Baku kiedy wyslesz kedziorki bo na gg ciebie nie ma za czesto to sie zapytam tutaj
Uprawnienia umieszczania postów