-
Re: systematyka i te sprawy ,,, Zapraszam do dyskusji
Ja też uwazam ze to było niepotrzebne tak jak wczesniej mwóilem ten temat byl poruszany juz kiedys i niema co go rozgrzebywac kazdy wtajemniczony wie o co chodzi.......
-
Seba - w Hysterocratesach (i ja to pisałem, i Baku pisze, i pełno innych osób tyż) jest taki bajzel, że wkrótece już pewnie ni będzie nawet tego sp "gigas", "hercules". Generalnie Hysterocrates sp. też będzie dobrze. A dla laika true spiders jest ciut mądrzejsze niż Araneomorphae.
To co Baku ma w podpisie - ja się z tym wszystkim zgadzam. Nieraz np. hodowcy sprzedają danego pajaka a okazuje się, że to coś zupełnie innego. Błednie nazywana Lasiodora cristata - ten pająk w handlu nie występuje i nigdy nie występował. To był jeden wielki "pet trade" (mam nadzieje, że wiesz co to znaczy). Obecnie pajak został opisany jako Nhandu chromatus. V. cristus to synonim, a L. cristata to zupełnie innt pajak.
Hysterocratesy to też w 99.9% pet trade'y. Wątpię, że kiedykolwiek ktoś je dobrze opisz. Porobiło się tyle hybryd itp. że Gallon pewnie przerażony weźnie się za coś innego.
-
ale trzeba wtajemniczać nowych ...
-
baku ciebie powinni wywalic ze studiow za te bledy ;P masz jakas dysortografie?? pytam z ciekawosci
co do tematum zgodze sie z baku, niepotrzebnie seba wjechal mu na ambicjie:P i w oferte, a z tymi pajakami jest bajzel i pewnie bedzie jeszcze wiekszy bo sporo osob bawi sie w hybrydy.
-
aha z tymi bledami zartuje, sam robie ich sporo:P
-
Shinigami - z hybrydami to jest tak, że dużo osób robi je przypadkowo. Powiedzmy masz samca i samiecę Hysterocrates sp. Ale skad możesz wiedzieć, że to akurat samiec i samica z tego samego gatunku? One wyglądają bardzo podobnie i nieraz w ten sposób właśnie postają nowe hybrydy... a delikwent jest przekonany, że roznmożył jeden gatunek... bo samiec i samica podobne były :/
-
a tymbardziej ze saiec od samicy zawsze sie troche rózni i na podobność sie nic nie da powiedzieć :] ... - najlepszy przykład lividum :P:P
-
Ja ze swojej strony pragne powiedziec,ze zgapilem od Roberta stosowanie slowa "gigas" w cudzyslowie nastepujace po Hysterocrates sp w swojej ofercie :P .Czytalem wczesniejsze watki traktujace o Hysterocratesach i uwazam,ze takie pisanie w ofercie jest najzdrowsze.Uwazam sie za czlowieka uczciwego i nie potrafie "zenic" ludziom kitu,ze sprzedaje gigasy,bo zdaje sobie sprawe ,ze tak nie jest :].Wiem ,ze wielu stosuje pewne "chwyty" piszac w swych ofertach nazwy pajakow,ktorych w polsce lub w europie nawet nie ma np. L. cristata czy P.spinifer.Pal szesc gdy chodzi o zmiane nazwy,bo to inna sprawa i jesli kos sprzeda D.fasciatusa jako C.fasciatum nie wprowadza nikogo w blad - stosuje poprzednia nazwe :] Co do Seby...wydaje mi sie ,ze nie tak powinno zalatwiac sie pewne sprawy...konkurencja,konkurencją jednak tak sie nie robi...Ja osobiscie bardzo nie lubie jak ktos w glupi sposob komentuje cudze ceny w ofertach itp. Skoro ktos uwaza,ze drogo to niech idzie gdzies indziej, a swoje frustracje wyladowuje w innym miejscu... :] Komu jak komu,ale Bakowi takich rzeczy jak tam nie powinno sie chyba zarzucac.Ja bardzo cenie sobie jego posty i informacje jakie tutaj nam przekazuje i jest jedyna osoba ,ktorej wybaczam bledy ortograficzne :P:P :]
-
A mi przychodzi coś na myśl w temacie "herculesa"...kiedy Pocock zauwzażył tego słynnego "herculesa" może poprostu był to wcześniej sklasyfikowany gigas który był strasznie wyrośniety a róznice w kolorystyce czy w budowie mogły zalezec poprostu od cech osobniczych tegp konkretnego pajaka..poprostu był inny bo np. coś się walneło w genetyce ale to tylko moje pomysły, takie moje drogie tłumaczenie sytuacji.Wiadomo ze w tym temacie mozemy tylko spekulować i opierać wszystko na domysłach.
-
ah...zeby nie było tak offtopic to wypowiedz Seby uważam za niepotrzebną. Mam szacunek do Baku który duzo wnosi na forum jak również do Seby który jest mi znany z solidnych przesyłek i zafanego sprzedawcy majacy duza wiedze.Szkoda chlopaki ze miedzy wami są teraz spięcia -ZGODA BUDUJE, NIEZGODA RUJNUJE -
Uprawnienia umieszczania postów