Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: systematyka i te sprawy ,,, Zapraszam do dyskusji

Mieszany widok

Baku
    Guest

systematyka i te sprawy ,,, Zapraszam do dyskusji

http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=1446&t=1442

wiesz co , tekie problemy powinienneś załatwiać na prv no ale widze ze ty wolisz zaśmiecić komuś oferte swoimi wywodami ,,, no ale ok , niech będzie ustosunkuje sie do ciebie

"Pisanie niema tego pajaka przez biologa to profanacja i ignorancja "

ze co ?? wiesz opis ma dość ograniczoną ilość liter i nie jestem wstanie w nim przedstawić całej sprawy co zajełoby z 1000 znaków ,, ale ogulnie takiego pająka nie ma , jest to pająk widmo którego ktoś kiedyś raz znalazł i nikt go więcej nie widział , a tamten egzemplaz(ten znaleziony) jest tak zniszczony ze nie da sie go określić

"Jak to nie ma tego pajaka? cały gatunek wymarł? "

ja bym powiedziął ze to coś wstylu statku widma , nie to ze wymarł , poprostu nie wiadomo coto , gdzie i czy istneije ...

"A, nazwa została zmieniona.... acha "
    nie , nazwa nie została zmieniona , to ludzie tacy jak ty nazwali nieokreślony gat"unek hysterocratesa " hercules" zeby sie lepiej sprzedawał - prawda ze chodliwa nazwa ??

"Co do nazwy Davus fasciatus, to funkcjonowała ona juz bardzo długo. Może nie zauważyłes."

i znowu wychodzi twoje niedouczenie , tak , pierwotnie funkcjonowała nazwa B.fasciatus ednak potem pająk został przeniesiony do Cyclosternum ( przykro mi nie pamientam przez kogo ) jednak w 2005 roku G. Shmidt przeprowadził rewizje gatunku i zpowrotem przywrucił pierwotna nazwe gatunkowi ,

mozesz o tym przeczytać w pracy : Schmidt G. 2005, Die Gattung Davus O.P.-Cambridge, 1892 (Arachnida : Araneae : Theraphosidae : Theraphosinae). Tarantulas of the World. Ausgabe 104, April 2005 : 7-18.

" I co znaczy:H.hercules - jak ktos wam to sprzedaje to ściema- tego pajaka niema ? To znaczy że wysyłam pustą kliszówkę, czy jak? Nie wiem fantoma, albo hologram? "

nie to znaczy ze dla własnych kozyści majątkowych posługujac sie hodliwą nazwą sprzedajez ludziom zupełnie inne pająki tzn jakiegoś Hysterocratesa sp.

"Ta notka to szczyt braku umiejętnosci tłumaczenia czegokolwiek, a poniekąd braku wiedzy! "

no wiesz chłopie trudno zebym mugł to zrobić lepiej w 250 znakach , jak ktos chce i go interesuje dokładniej czemu tak pisze zawsze moze zgłosić sie do mnie na gg ...
    a brak wiedzy i kultury to jak dlamnie ty tutaj pokazujesz ...

"H.hercules są to pajaki formalnie opisywane jako H sp. hercules."
    poszukaj w archiwum , pare miesięcy temu sam postulowałem o takie pisanie ich nazw i couczciwsi chodowcy np Robert.P tak robią ... ale jak sie nie myle u ciebie ciągle pisze H.hercules ,

"są to pajaki formalnie opisywane jako H sp. hercules"

to czemu tak nie piszesz tylko kit ludziom wciskasz ?? napisz w ten sposuj jak tu sampodałes i nie będzie problemu ...

dodam jeszcze ze to " hercules" po sp nie jest formalne a swego rodzaju ugodą ( o ile sie nie myle pierwszy wprowadziłen na forum idee pisania w ten sposub ale pewny nie jestem ) poniewaz nazwy po sp w "" podaje sie u gatunków nieokreślonych jeszcze które mają swój syonim roboczy - np H.sp"aureopilosum" w przypadku herculesa nie ma mowy o czymś takim a zapis w cudzysłowie informuje jedynie o " trade name " pajaka co z systematyką nie ma nic wspulnego

"z całym szacunkiem, ale jeśli chcesz sie wypowiadać na takie tematy, to troszkemozę doczytaj, a nie wypuszczaj bełkotliwych ciągów słownych nie majacych wiekszego sensu. Pozdrawiam."

Z całym szacunkiem będe sie wypowiadał kiedy zeche , ale nie mam dociebie pretensji , wkoncu bronisz swojego interesu i swojej kasy ...

"I jeszcze jedno pytanie. Co to są TRUE SPIDERS? Ja mam wrażenie ze żyjemy w Polsce i uzywamy nazw polskich lub łacińskich. może to jakaś nowa rodzina? Oj Panie biolog.... szuka Pan sensacji w byle czym, a robi podstawowe błedy."

Oj panie handlazu pająkami nieokreślonego gatunku ... wybacz mi ze se z angielskiego pojechałem , wiem ze to moja wina moja bardzo wielka wina , ale mam jakoś słabość do tej nazwy porostu mi sie podoba i co ja biedny teraz poradze ... zamiast Araneomorphae napisałem true spiders ,, pewnie mnie zato ze studiów wyzucą:[:[:[:[

ps: prosze moderatorów o nie zamykanie bo moze to być dość kształcące dla wielu osub , zasadniczy problem polega na tym ze systematyka nie jest taka prosta i oczywista jak to wygląda na pierwszy zut oka , niewystarczy , czy nauczyć sie jednej czy kilku nazw i ślepo ich powtarzać bo te rzeczy sie zmieniają ,

odrazu uprzedzam głosy wstylu " nauka nauką a hodowla hodowlą " : racja , ale tu piszemy o nauce ktura w chodowli duzo nie zmieni ale zmieni zato nasza świadomość na temat pajaków i ich świata .. bo im więcej o nich wiemy tym lepiej i dla nich i dla nas ..

tosik
    Guest

Re: systematyka i te sprawy ,,, Zapraszam do dyskusji

Wszystko jasne ;p z tego co wiem to niekupisz Hysterocrates harculesa gigasa itp bo to jedno i to samo niesa dokładnie opisane..

smithimen
    Guest

Baku mam pytanie, otóż kto wymyślił nazwę H. hercules, wiem ze ten gatunek z tego co tłumaczyłeś to nie istnieje, w takim razie co ten cały H. hercules to jakas mieszanka, przeciez kazdy gatunek ma swoja nazwe, Musieli nazwać jakos ten gatunek i nie jest sciema to ze sie go tak sprzedaje, jakby sie nazywał h. hipokrates to by sie tak nazywał ale gatunek przeciez jest, zostal wyhodowany i sobie zyje, to taka rasa. Wez mi wytlumacz caly ten cyrk bo nie rozumie...

smithimen
    Guest

Ale rożnia sie wygladem, hercules i gigas to nie to samo;/ przeciez

tosik
    Guest

Baku
    Guest

juz :]

sprawa ma sie tak ...

dawno temu Pocock w 1897 roku pojechał do afryki ( nigerii) na poszukiwanie pająków ze tak to nazwe :P:P

znalazł tam gigantycznego pajaka - największego afrykana dorownującego albo nawet bijacego na głowe T.blondi !!! dostał on nazwe H.hercules ,pajak został zasuszony i przewieziony domuzeum w angli ( hyba) niestey podczas transportu i składowania egzemplaz został w takim stopniu zniszczony ze nie ma najmniejszej mozliwości określenia jego cech taxonomicznych a więc gatunek istnieje w systematyce ale jest gatunkiem -widmem , - istnieje tylko ten jeden egzemplaz i nie ma zadnej mozliwości określenia jakiego kolwiek innego pajaka jako cherculesa - bo poprostu nie ma wzorca (klucza) którym mozna by to wykonać ,

w handobecnie szansa trafienia na czystą krew hysterocratesów jest baaaardzo nikła gdyz one bardzo chętnie sie ze sobą krzyzuja i przez te pare lat moznapowiedzieć zatracono czystą linie gatunków w hodowli ,,

wracajac do cherculesa : jedyne co onim wiadomo ( ale terz nie jest to 100% )
    to właśnie wspomniany wcześniej rozmiar , brak " opuchnięcia "odnuzy 4 pry
    i ogromny w stosunku do odłoka karapax

ogulnie w ty momencie cały rząd hysterocratesów czeka na powazną rewizje , tylko nikomu sienie śpieszy bo to jest katorga :]

Baku
    Guest

Bardzo dobra strona :] autor przyjmuje podejście R.Westa który zakłada ze Pocock mozna powiedzieć sie pomylił i ze H.hercules jest młodszym synonimem H.gigesa jednak to jest tylko zgadywanie co sam West wielokrotnie podkreślał na ATSie

robert.p.
    Guest

Zgadzam sie z Baku co do niemożności sklasyfikowania hysterocratesów.Były one juz wymieszane zanim ktokolwiek przywoził je do Polski,a teraz to już kaszana całkowita.Dla potrzeb handlowych wiadomo że jakoś je trzeba nazywać,więc ja nazywam je tak jak to widziałem u pierwszych okazów które od paru lat hoduje:
    Hysterocrates sp."hercules" to ten bardziej czarniawy,bardzo ciemny.a H.sp. "gigas"
    bardziej brązowawy.
    Wątpie czy kiedykolwiek uda sie pogodzić naukową systematyke z hodowlą i handlem,gdyż wszystko juz dokładnie sie miesza w niektórych rodzajach,i jak zawsze piszę hodowcy opierają sie tylko na wizualnych rozróznieniach,a nie na naukowych badaniach.
    A co do tego że Seba "wjechał"Baku w oferte ze sprawami godnymi by je na privie załatwiać-uważam że pewnych rzeczy nie załatwia sie na forum,a w końcu każdemu można coś wytknąć,więc nie robi sie tego tak-to moje zdanie.

ketnip
    Guest

moje zdanie wtrące - poprostu konkurencja i tyle

Baku
    Guest

Cytat z R.westa wypowiedzi -i wszystko jasne :]

Uprawnienia umieszczania postów