-
systematyka i te sprawy ,,, Zapraszam do dyskusji
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=1446&t=1442
wiesz co , tekie problemy powinienneś załatwiać na prv no ale widze ze ty wolisz zaśmiecić komuś oferte swoimi wywodami ,,, no ale ok , niech będzie ustosunkuje sie do ciebie
"Pisanie niema tego pajaka przez biologa to profanacja i ignorancja "
ze co ?? wiesz opis ma dość ograniczoną ilość liter i nie jestem wstanie w nim przedstawić całej sprawy co zajełoby z 1000 znaków ,, ale ogulnie takiego pająka nie ma , jest to pająk widmo którego ktoś kiedyś raz znalazł i nikt go więcej nie widział , a tamten egzemplaz(ten znaleziony) jest tak zniszczony ze nie da sie go określić
"Jak to nie ma tego pajaka? cały gatunek wymarł? "
ja bym powiedziął ze to coś wstylu statku widma , nie to ze wymarł , poprostu nie wiadomo coto , gdzie i czy istneije ...
"A, nazwa została zmieniona.... acha "
nie , nazwa nie została zmieniona , to ludzie tacy jak ty nazwali nieokreślony gat"unek hysterocratesa " hercules" zeby sie lepiej sprzedawał - prawda ze chodliwa nazwa ??
"Co do nazwy Davus fasciatus, to funkcjonowała ona juz bardzo długo. Może nie zauważyłes."
i znowu wychodzi twoje niedouczenie , tak , pierwotnie funkcjonowała nazwa B.fasciatus ednak potem pająk został przeniesiony do Cyclosternum ( przykro mi nie pamientam przez kogo ) jednak w 2005 roku G. Shmidt przeprowadził rewizje gatunku i zpowrotem przywrucił pierwotna nazwe gatunkowi ,
mozesz o tym przeczytać w pracy : Schmidt G. 2005, Die Gattung Davus O.P.-Cambridge, 1892 (Arachnida : Araneae : Theraphosidae : Theraphosinae). Tarantulas of the World. Ausgabe 104, April 2005 : 7-18.
" I co znaczy:H.hercules - jak ktos wam to sprzedaje to ściema- tego pajaka niema ? To znaczy że wysyłam pustą kliszówkę, czy jak? Nie wiem fantoma, albo hologram? "
nie to znaczy ze dla własnych kozyści majątkowych posługujac sie hodliwą nazwą sprzedajez ludziom zupełnie inne pająki tzn jakiegoś Hysterocratesa sp.
"Ta notka to szczyt braku umiejętnosci tłumaczenia czegokolwiek, a poniekąd braku wiedzy! "
no wiesz chłopie trudno zebym mugł to zrobić lepiej w 250 znakach , jak ktos chce i go interesuje dokładniej czemu tak pisze zawsze moze zgłosić sie do mnie na gg ...
a brak wiedzy i kultury to jak dlamnie ty tutaj pokazujesz ...
"H.hercules są to pajaki formalnie opisywane jako H sp. hercules."
poszukaj w archiwum , pare miesięcy temu sam postulowałem o takie pisanie ich nazw i couczciwsi chodowcy np Robert.P tak robią ... ale jak sie nie myle u ciebie ciągle pisze H.hercules ,
"są to pajaki formalnie opisywane jako H sp. hercules"
to czemu tak nie piszesz tylko kit ludziom wciskasz ?? napisz w ten sposuj jak tu sampodałes i nie będzie problemu ...
dodam jeszcze ze to " hercules" po sp nie jest formalne a swego rodzaju ugodą ( o ile sie nie myle pierwszy wprowadziłen na forum idee pisania w ten sposub ale pewny nie jestem ) poniewaz nazwy po sp w "" podaje sie u gatunków nieokreślonych jeszcze które mają swój syonim roboczy - np H.sp"aureopilosum" w przypadku herculesa nie ma mowy o czymś takim a zapis w cudzysłowie informuje jedynie o " trade name " pajaka co z systematyką nie ma nic wspulnego
"z całym szacunkiem, ale jeśli chcesz sie wypowiadać na takie tematy, to troszkemozę doczytaj, a nie wypuszczaj bełkotliwych ciągów słownych nie majacych wiekszego sensu. Pozdrawiam."
Z całym szacunkiem będe sie wypowiadał kiedy zeche , ale nie mam dociebie pretensji , wkoncu bronisz swojego interesu i swojej kasy ...
"I jeszcze jedno pytanie. Co to są TRUE SPIDERS? Ja mam wrażenie ze żyjemy w Polsce i uzywamy nazw polskich lub łacińskich. może to jakaś nowa rodzina? Oj Panie biolog.... szuka Pan sensacji w byle czym, a robi podstawowe błedy."
Oj panie handlazu pająkami nieokreślonego gatunku ... wybacz mi ze se z angielskiego pojechałem , wiem ze to moja wina moja bardzo wielka wina , ale mam jakoś słabość do tej nazwy porostu mi sie podoba i co ja biedny teraz poradze ... zamiast Araneomorphae napisałem true spiders ,, pewnie mnie zato ze studiów wyzucą:[:[:[:[
ps: prosze moderatorów o nie zamykanie bo moze to być dość kształcące dla wielu osub , zasadniczy problem polega na tym ze systematyka nie jest taka prosta i oczywista jak to wygląda na pierwszy zut oka , niewystarczy , czy nauczyć sie jednej czy kilku nazw i ślepo ich powtarzać bo te rzeczy sie zmieniają ,
odrazu uprzedzam głosy wstylu " nauka nauką a hodowla hodowlą " : racja , ale tu piszemy o nauce ktura w chodowli duzo nie zmieni ale zmieni zato nasza świadomość na temat pajaków i ich świata .. bo im więcej o nich wiemy tym lepiej i dla nich i dla nas ..
Uprawnienia umieszczania postów