Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 90

Wątek: "LISTA ZAKAZANYCH GADÓW"

Re: "LISTA ZAKAZANYCH GADÓW"

Sluchaj-ta lista nic nie zmieni! Teraz też nie można trzymać ZADNYCH jadowitych!!!! I co ? Moim zdan iem każdy hodowca powinien się zastanowić,czy powinien hodować... czy nie!Nie ma uniwersalnego środka!

Nic się nie zmieni, jeśli będziemy bierni...
    Pewne sprawy nie ulegają zmianie przez to, że ludzie sobie myślą " A co mi tam.. to i tak nic nie da(...)".

A tak w ogoole to (nie jestem pewien 3 dobrze zrozumialem) z tego co widzę, to Jarek zakładając ten topic zamierzał `poluźnić` nieco prawo i znieść całkowity zakaz hodowli/3mania węży jadowitych.. Stworzyć listę z b. niebezpiecznymi wężykami, których to właśnie nie możnaby było trzymać..............

Teraz rozumiem jego `frustrację`(?) - Facet stara się jak może... robi coś dla NAS TERRARYSTÓW, a spotyka się z takimi ripostami i to od tych, dla których właśnie to robi...

Nie! Ja to odebralem,że stara się jeszcze większe sankcje wprowadzić dla hodowcow. Ale mogę sie mylić... Najlepiej jakby sam powiedział o co tak naprawde mu chodzi. Ja osobiście jestem ZA hodowlą dowolnego zwierzęcia pod warunkiem że trzyma się je w odpowiednich warunkach i ma się należyte zabezpieczenia.

Nie , Leny, nie mam gadów z odłowu z czego bardzo się cieszę. Mam sześć agam z hodowli(zapewne czeskich) i samicę legwana z hodowli dr Roberta ...

Jarek Zajączkowski
    Guest

Odebrałeś jako atak? Jakie większe restrykcje można wprowadzić, kiedy w kraju obowiązuje całkowity zakaz trzymania zwierząt jadowitych. Po co lista - aby jasno powiedzieć co jest zakazane - aby ktoś kiedyś nie wpisał na tą listę legwana zielonego lub żółwia stepowego. Czy tak trudno się było tego domyśleć?
    Noradarling robi ze mnie " Szpiega Szoguna" czy tajnego członka "Załogi Dźi (spolszczenie) pukającej do drzwi". Sir Bonzo - wściekłego wroga rozwijającej się terarystyki.
    No cóż - marnie z "czytaniem nienapisanego"

Jeśli tak to oficjalnie przepraszam! Źle odebrałem intencje!!!
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt życze.

To co? - Nowy topic i `jedziemy` z niebezpiecznymi )) (o3wiście bez przesady)...

Ja jestem za...

Nora, Bonzo (i inni) - a jaka to dla Was rooznica. Mimo całkowitego zakazu hodujecie, więc jak będzie częściowy to chyba nic się u Was nie zmieni A i może okaże się, że kilka z Waszej kolekcji nie znajdzie sie na tej liście (Trimeresurus...?, itd i wtedy bedziecie mieli zaszczyt trzymac je legalnie

(..) Tutaj to chyba będzie ciężko doczytać się "zamiaru tematu"(what?.
    Więc Jarku dawaj nowy temat na forum i... myślę, że będzie to uszanowane...

BTW: Wszystkiego Najlepszego... Wesołych Świąt !!!

Jarek Zajączkowski
    Guest

Może po Nowym Roku........... Oczywiście nie ma mowy o "frustracji", raczej o zmęczeniu a właściwie wymordowaniu tematu. Czas na refleksję i osobiste przemyślenia każdego zaiteresowanego. Uważam dalej, że powinna powstać lista ("zakazanych" użyłem celowo wiedząc jak na niektóre "głowy" zadziała taki zwrot";-) niebezpiecznych gadów po to aby bezpiecznie można było trzymać niegroźne (w tym być może bananówkę - to zależy od przyjętych kryteriów).
    Kryteria tworzenia listy także powinny być jasno sprecyzowane - to trzeba przemyśleć w gronie rzeczywistych fachowców (toksykologów, zoologów lekarzy med, lekarzy wet) . Podobnie jak warunki utrzymywania w domu -
    Możemy stworzyć propozycję - i ją przedstawić. Co dalej............?

Ok, więc jak narazie czekamy... Po Nowym Roku start.
    Nowy Rok, nowe postanowienia i... kto wie? - może i nowe ustawy a przynajmniej lekka zmiana.

Domyślam się, iż kryteria będzie trudno ustalić (stopień jadowitości? agresywność? dostępność i cena surowicy?...), jednak mam nadzieję, że powstaną i będą odpowiednio uzasadnione..

"Wymordowany temat" - to fakt. Jednak mam nadzieję, że w styczniu narodzi się ponownie i zostanie (jak już wcześniej wspomniałem) uszanowany..

Tymczasem życzę Wszystkim Wesołych Świąt (x2) i Szczęśliwego Nowego Roku...

Jezu!!! Ludzie ,jak wy bredzicie!!!
    Proponuję wszystkim myślącym dać sobie spokój...
    Jeżeli masz do czynienia z Betonem,nic nie wskóracie...
    Pozdrawiam,hatiras

Uprawnienia umieszczania postów