-
Re: "LISTA ZAKAZANYCH GADÓW"
Sluchaj-ta lista nic nie zmieni! Teraz też nie można trzymać ZADNYCH jadowitych!!!! I co ? Moim zdan iem każdy hodowca powinien się zastanowić,czy powinien hodować... czy nie!Nie ma uniwersalnego środka!
-
Nic się nie zmieni, jeśli będziemy bierni...
Pewne sprawy nie ulegają zmianie przez to, że ludzie sobie myślą " A co mi tam.. to i tak nic nie da(...)".
A tak w ogoole to (nie jestem pewien 3 dobrze zrozumialem) z tego co widzę, to Jarek zakładając ten topic zamierzał `poluźnić` nieco prawo i znieść całkowity zakaz hodowli/3mania węży jadowitych.. Stworzyć listę z b. niebezpiecznymi wężykami, których to właśnie nie możnaby było trzymać..............
Teraz rozumiem jego `frustrację`(?) - Facet stara się jak może... robi coś dla NAS TERRARYSTÓW, a spotyka się z takimi ripostami i to od tych, dla których właśnie to robi...
-
Nie! Ja to odebralem,że stara się jeszcze większe sankcje wprowadzić dla hodowcow. Ale mogę sie mylić... Najlepiej jakby sam powiedział o co tak naprawde mu chodzi. Ja osobiście jestem ZA hodowlą dowolnego zwierzęcia pod warunkiem że trzyma się je w odpowiednich warunkach i ma się należyte zabezpieczenia.
-
Nie , Leny, nie mam gadów z odłowu z czego bardzo się cieszę. Mam sześć agam z hodowli(zapewne czeskich) i samicę legwana z hodowli dr Roberta ...
-
Odebrałeś jako atak? Jakie większe restrykcje można wprowadzić, kiedy w kraju obowiązuje całkowity zakaz trzymania zwierząt jadowitych. Po co lista - aby jasno powiedzieć co jest zakazane - aby ktoś kiedyś nie wpisał na tą listę legwana zielonego lub żółwia stepowego. Czy tak trudno się było tego domyśleć?
Noradarling robi ze mnie " Szpiega Szoguna" czy tajnego członka "Załogi Dźi (spolszczenie) pukającej do drzwi". Sir Bonzo - wściekłego wroga rozwijającej się terarystyki.
No cóż - marnie z "czytaniem nienapisanego"
-
Jeśli tak to oficjalnie przepraszam! Źle odebrałem intencje!!!
Pozdrawiam i Wesołych Świąt życze.
-
-
Może po Nowym Roku........... Oczywiście nie ma mowy o "frustracji", raczej o zmęczeniu a właściwie wymordowaniu tematu. Czas na refleksję i osobiste przemyślenia każdego zaiteresowanego. Uważam dalej, że powinna powstać lista ("zakazanych" użyłem celowo wiedząc jak na niektóre "głowy" zadziała taki zwrot";-) niebezpiecznych gadów po to aby bezpiecznie można było trzymać niegroźne (w tym być może bananówkę - to zależy od przyjętych kryteriów).
Kryteria tworzenia listy także powinny być jasno sprecyzowane - to trzeba przemyśleć w gronie rzeczywistych fachowców (toksykologów, zoologów lekarzy med, lekarzy wet) . Podobnie jak warunki utrzymywania w domu -
Możemy stworzyć propozycję - i ją przedstawić. Co dalej............?
-
Ok, więc jak narazie czekamy... Po Nowym Roku start.
Nowy Rok, nowe postanowienia i... kto wie? - może i nowe ustawy a przynajmniej lekka zmiana.
Domyślam się, iż kryteria będzie trudno ustalić (stopień jadowitości? agresywność? dostępność i cena surowicy?...), jednak mam nadzieję, że powstaną i będą odpowiednio uzasadnione..
"Wymordowany temat" - to fakt. Jednak mam nadzieję, że w styczniu narodzi się ponownie i zostanie (jak już wcześniej wspomniałem) uszanowany..
Tymczasem życzę Wszystkim Wesołych Świąt (x2) i Szczęśliwego Nowego Roku...
-
Jezu!!! Ludzie ,jak wy bredzicie!!!
Proponuję wszystkim myślącym dać sobie spokój...
Jeżeli masz do czynienia z Betonem,nic nie wskóracie...
Pozdrawiam,hatiras
Uprawnienia umieszczania postów