Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 90

Wątek: "LISTA ZAKAZANYCH GADÓW"

Re: "LISTA ZAKAZANYCH GADÓW"

Tak!!! bo na każde 100 tych co zginą to może z 10 by się na wolności rozmnozyło! A z tych 1000 co trafia do terra z 400 się rozmnoży!!

Sir_bonzo jestes niepoprawnym optymistą. Niewiele osób rozmnaża gady, większość trzyma je dla przyjemności, jako pupilka albo ozdobę pokoju czy obiekt obserwacji. Pomocy zagrożonym gatunkom służą programy rozrodcze prowadzone przez ogrody zoologiczne na całym świecie. Na tym forum i tak panuje 'wyższa świadomość' ale ludzie np. w Polsce którzy nie mają dostępu do literatury (albo nawet nie próbują zdobyć żadnych informacji) mają wielkie sukcesy w ... wysyłaniu zwierząt na tamten świat. Nie potrafią utrzymać w zdrowiu i przy życiu pojedyńczego osobnika a co dopiero mówić o romnażaniu. Przeczytaj sobie raport na stronie głównej Terrarium.com.

Alicjo może Twoje gady również pochodzą z odłowu ? I sama przez kupno takiego gada przyczyniasz się do zmniejszania ich populacji w środowsku naturalnym...

Pozdrawiam
    Leny

Cześ
    Guest

Leny, takie argumenty jak "ciekawe czy w realu bylbys taki odwazny" sa dobre dla dresow. A rozmowa przez telefon - po co? Juz chyba wszyscy przedlozyli swoje argumenty. Poza tym prosze o pokazanie gdzie komus grozilem, bo nie moge go znalezc. Aha i jako zes sie strasznie uczepil to informuje cie, ze juz nie trzymam slimakow.
    Bonzo: tak sie sklada ze m.in. wiele gatunkow kameleonow kjest tysiacami wywozonych z natury gdzie radza sobie swietnie, a w terrariach zyja maksymalnie 2 pokolenia. Moze terrarystyka mialaby dobry wplyw na gady w naturze, gdyby kupowac mozna bylo tylko od prywatnych hodowcow, tak niestety nie jest i wiekszosc sklepow bierze swoje zwierzaki z raczej brudnych zrodel.
    Co do hodowcow uzyczajacych swoich wezy do laboratoriow to przyznam, ze nie slyszalem o takich przypadkach. Pierwszy porzadny argument :P. Ale nawet gdyby wydac zezwolenia to wlasnie tylko na podstawie jakiejs umowy z osrodkiem badawczym czy czyms w tym stylu. Zreszta zaawansowane osrodki maja wlasne hodowle..

Zgadzam sie Alicjo z Toba ... to jest smutne. Jedno zwierze padnie,kupuje sie nastepne i tym sie przyczyniamy do nielegalnego handlu zwierzetami wydartymi naturze. Nie lubie wchodzic do sklepow zoolog. a to z tego powodu ze nie moge patrzec jak te zwierzeta sie mecza ,a po zwroceniu uwagi taki sprzedawca patrzy na czlowieka jak na intruza, który wkroczył na jego terytorium.

Pozdrawiam i życzę pogodnych świąt
    [ gadzinka ]

Troche zboczyłeś z tematu, w sumie większość osób tak zrobiła. Tu chodzi o jadowite węże, a nie o kameleony. Trimeresurus stejnegeri lub alborabris - gatunek rozmnażany w Polsce w warunkach domowych ! I z pewnością osobniki dostępne na naszym rynku pochodzą z domowych hodowli.

Pozdrawiam
    Leny

Dyskusja zeszla na manowce.
    Chyba zapomnieliscie jakie jest temat tego postu.
    Poza tym taka dyskusja nie ma sensu, nikt nie chce sie niczego dowiedziec, zrozumiec, czy nawet poznac argumenty interlokutora.
    Kazdy z Was posiadl monopol na prawde.
    Kultura erystyki zanika...

Cześ
    Guest

Leny nie znam dokladnie jadowitosci bananowek, ale slyszalem ze tez moga byc niebezpieczne dla zycia.
    Poza tym Markowy ma chyba racje, czas zakonczyc ta dyskusje.

Alicja -czyli w.g ciebie jak mam w domu legwana , to inne legwany przez to zdychają?

Ja mam inne zdanie. Zaplacilem za niego w sklepie 300zl i dzieki temu jakiś facet w costa rica ma kasę na to by dalej prowadzić legwanią fermę.Co więcej, jeszcze 20 innych facetów i kobitek dzięki temu mają pracę i stać ich na wykarmienie swoich rodzin.

Czy to zle?

Nie zapominaj że to nie terraryści "zalatwiają" zwierzęta tylko ludzie którzy nie mają pojęcia o terrarystyce i przyrodzie np. biznesmeni i fabryki produkujące chemikalja i inne trucizny.

Aj... wiecie co (?)
    Lista powinna zaistnieć... jak najbardziej..
    Nawet najbardziej przezorny terrarysta (czyt. nawet ja popełnia błędy... a jeśli nie on popełni błąd to może go ktoś wyręczyć (np. ktoś z rodiznki).

Budzę się rano... patrze na wszystkie terra.. po chwili włącznik czasowy włącza światła w terrariach.. pałą się wszystkie oprócz jednego - małego terra dla malutkiego mahonia.
    Myśle sobie - "A pewnie żarówka"... wyciągam sie itd.. i nagle wchodzi jeden z członQw mojej rodzinki i moowi "Wiesz wczoraj wyłączyły sie wszystkie terra oprócz jednego, więc wyłączyłem je sam"... odparłem "dobra nie ma sprawy...blablabla" po czym wstalem, patrze i węża w terra nie ma !!!
    Cóż, chcąc wyłączyc światło otworzył szybę i... nie domknął do końca caly dzien go szukam i tak sobie myślę.... "Qr... dobrze, że to tylko boaedonek.. jeszcze jak by to był Trimeresusrus to też pooł biedy, ale jak by to była żmija, mamba, kobra mokasyn, mulga itd (!)..."

Nie mam dzieci (narazie)... mieszkam z dziewczyną i ze swoimi rodzicami, ale... przecież odwiedzają mnie siostrzency, siostrzenice i w ogoole.. Nie przezyłbym jesli zawinilbym śmierci kogoś z moich bliskich... czy to dziecka, rodzicoow 3 ukochanej...

Tak tylko piszę... poprostu dużo o tym myślałem i sądzę, że LISTA ZAKAZANYCH (do hodowli w domach) GADÓW powinna powstać

PS. Węża do tej pory nie znalazłem (mieszkanie ok 100m kwadratowych)

Uprawnienia umieszczania postów