-
Re: "LISTA ZAKAZANYCH GADÓW"
A może umarło ich tak mało bo nie każdy ma możliwość kupienia?
A dasz gwarancję, że jakiś fan terroru nie wniesie ż. gabońskiej na pokład samolotu i nie rozwali naszej dumy narodowej, cudu architektury, symbolu metropolii, powodu do zawiści wszystkich mieszkańców wsi i miasteczek - Pałacu Kultury i Nauki im. Józefa Stalina? Węża wykrtwacz "plomb" nie wykryje - no a przecież można go mieć - zakazu nie ma!!!
Więcej nie piszę - bo to prawie instrukcja!!!!!!!!!!!!!!!
-
Jak chcesz wiedzieć to Ci powiem o co chodzi.
Chodzi o to że szukasz sobie roboty w PST i zastanawiasz się co by tu pożytecznego zrobić by bylo lepiej. Jednak może dojść do tego że tak doktorze namieszasz że i Ty z tego nic nie będziesz mial /poza chwilowym "zablyśnięciem"/ i wielu terrarystów lub pasjonatów węży.
Chociaż /bez urazy/ ale nie wierzę że cokolwiek uda Ci się zrobić w temacie hodowli weży jadowitych -chociażby z tego powodu iż są na świecie większe zagrożenia i sprawy ważniejsze niż jakieś tam węże.
A tak na marginesie to czego Ty się czepiasz? -tego że węże są jadowite czy tego że ludzie je hodują?
ps
Po co doktorze wdajesz się w takie dyskusje?
Jeżeli /nie tylko Ty/ jesteś dobrym obywatelem to powinieneś donieść na mnie i innych że takowe zwierzęta posiadamy.
Ale zanim to zrobisz to po "rycersku" prześlij mi maila z info. o tym, to wtedy humanitarnie zdekapituje swojego węża by nie wpadl w ręce "specjalistów".
-
od dłuższego czasu obserwuje tą debate o ile te wypowiedzi mozna tak nazwać zresztą uważam że każdy z wypowiadających się wnosi część racji, zresztą tak na marginesie więcej jest postów odbiegających od posta zapoczątkowanego przez dr. Jarka a potem to już zeszło to na ''dziwna droge'' jeszcze brakuje że może te jadowite zostaną wykożystane przez kargula i pawlaka w ich wojnie itd. ale zmierzając do konkretów to patrząc w strone naszych niedalekich sąsiadów np. niemców (zresztą ogólnie członków uni) to co do istnienia listy nie jestem pewien ale czy jest ona egzekfowana w co wątpię więc niewiem jakim cudem u nas coś takiego by dało sie wprowadzić chociaż zawsze warto poprubować pisaliście tu konkretne przypadki wezy np. kobra mamba czarna uważam że to nie kwestia konkretnych weży z danego gatunku tylko na takiej liście powinny się znaleść całe rodzaje wezy jadowitych owszem z wyjątkami np. wszystkie Crotalus, Naja, Micrurus, Bothrops, Acanthophis i wiele wiele innych oczywiście jak wiadomo są wyjątki konkretnych gat z danego rodzaju ale to nie zmienia fakfu że jak by taka lista powstała to większosc węży się by na niej znalazła myśle że nic nie zagmatfałem i sorry za błęby ort.
Pozdrowiam
-
No w końcu jakieś argumenty na które można odpowiedzieć.
1. szukam roboty w PST? Żart!!!!!!!!!!! Nie szkuam i nie zamierzam. Robotę i to bardzo konkretną mam na co dzień! Chcę pomóc ale nie zamierzam uszczęśliwiać kogokolwiek na siłę - jeśli ktoś chce mojej pomocy - to ją znajdzie. Nikomu jeszcze nie odmówiłem.
Namieszam? A w czym jeśli mogę wiedzieć? W tworzeniu lokalnego "kółka dyskusyjnego", "grupy wzajemnej adoracji"? o jedynym słusznym poglądzie na świat? Ja swoje zrobiłem - Statut, byłem wszędzie gdzie mnie zaproszono,zorganizowałem wrocławski zlot. To mi wystarczy. Teraz kolej na resztę Stowarzyszenia. Kolej na "zabłyśnięcie". A jak na razie "ciemność widzę, ciemność".
Odpowiedziałem na post Lenego - pytanie czy jestem za czy przeciw. I rozumiem, że komuś może się nie podobać, że wogóle zabieram głos. Ale trudno -czy w PST czy poza nim mam zamiar prezentować swoje poglądy czy komuś się to podoba czy nie.
Niestey też nie wierzę, że cokolwiek uda się zrobić. Choćby po analizie dyskusji. Ale dlaczego mam zamknąć usta?
A od czasów Komuny i sbecji donosicielstwem się brzydzę. Czego i wszystkim życzę.
Na dziś basta.Szklanka wina została definitywnie opróżniona. Przed 2 godzinami urodziłem się po raz 40 i z tego tytułu melancholia ogarnia moją duszę a zmęczenie - ciało.
ps.
jestem członkiem 4 Stowarzyszeń zawodowych (w tym 2 zagranicznych).
PST????? - nic na siłę.
-
Masz wiele racji w sprawie tworzenia listy. Ale definitywnie kończąc (z mojej strony) dyskusję o wężach jadowitych-jak długo się czasem trzeba nagadać aby zorientować się w końcu "co komu w duszy gra".
Wesołych Świąt.
-
Ja nie jestem od tego by cokolwiek wmawiać lub rzucać oszczerstwa.
Jeżeli tak jest doktorze jak piszesz to fajnie... Widocznie nie jestem dobrym psychologiem -jednak pamiętaj o tym że my wszyscy na forum czytamy posty i wypowiedzi innych i potrafimy z nich wyciągać wnioski.
Jeżeli PST w swojej dzialalności popelni bląd to stanie się automatycznie jeszcze jadnym niepotrzebnym i nic nie wartym "bublem" wyciągającym od mlodzieży pieniądze i albo przeksztalci się w inną oranizację albo zniknie równie szybko jak się utworzyla...
Wybór należy do Was.
Nie wiem rownież czy zdajecie sobie sprawę z tego iż jeżeli opracuje się listę zwierząt "zakazanych" to na kilkadziesiąt lat będziecie skazani na hodowlę "lampartów", kruszyc, i żólwi czerwonolicych. A jeżeli jeszcze do PST zapisze się jakiś wplywowy ksiądz to i taka hodowla może okazać się klopotliwa.
Oczywiście osoby które mnie znają wiedzą o tym iż lubię "przeciągać strunę" -a i ja się tego nie wypieram -po to jest forum żeby dyskutować..
Jak na razie jest przepis który pozostaje w mocy -nie wolno hodować zwierząt jadowitych. To mówi samo za siebie. Po co dolewać oliwy do ognia?
-
rany, noradarling, ty rzeczywiście masz rację: są rzeczy gorsze od węży, np. ty jesteś bardziej jadowity niż jakikolwiek wąż :P
nie rozumiem dlaczego forum jest wykorzystywane do opluwania się nawzajem, a poza tym oceniając po twoich postach twój poziom miłości bliźniego, to bałabym się dać ci nie tylko węża, ale nawet jamnika: mógłbyś go szczuć na oponentów...
daj ludziom święty spokój, pozwól im mieć odmienne zdanie od twojego, w końcu i tak większość z nas nie ma możliwości decydowania co jest legalne a co nie. a jak ci zależy to pisz petycje do sejmu.
-
Ludzie, jak mozna porownywac jadowitego (potencjalnie smiertelnie) weza do pradu, samochodu, trutki na szczury? Wszystkie te 3 przedmioty maja swoj uzytek, jakies przeznaczenie. Prad i samochody zabijaja wiele ludzi, ale wielu tez ratuja zycie. Trutki na szczury pozwalaja nam jesc chleb nie zatruty szczurzymi odchodami - chronia przed paskudnymi chorobami. A jakie praktyczne "przeznaczenie" ma taki waz? Obserwacja? Z pewnoscia znajdziecie weze niejadowite ze zblizonymi zachowaniami.
I nie porownujcie mi prosze jadu z jakimis wirusami, bo kazdy wie jaka jest miedzy nimi roznica i jaka szansa na tragedie..
-
Witam !!!!
Jak to jakie zastosowanie ma taki wąż? Np. w naturze ogranicza liczbe gryzoni. Sam hodujesz różne zwierzaki i do czego one Ci służą jak nie do obserwacji ? Cześ zajmij się lepiej ślimakami.
Pozdrawiam
Leny
-
Dlatego właśnie powinien w tej naturze zostać.
Uprawnienia umieszczania postów