-
Re: Kokon P.ornaty, mam pare pytań. Fotki...
Matt_ns nie pomyliłem działow. Przeczytaj jaki jest temat posta: "...mam pare pytań" aha sorki że zadaje z opóźnieniem:P Zatem kokon odebrałem samicy po około 28 godzinach po jego złożeniu. Następnie został umieszczony w inkubatorze. Załaczam fotki inkubatorka. Kokon leży na suchej chusteczce natomiast pod suchą znajdują się wiglotne a na około pudełka jest poprostu woda. Temp w tej chwili: 25 stopni. Jak często mam obracać kokon? I czy warunki są dobre?
-
-
Zdjęcia robione telefonem komórkowym:/
-
No nie wiem czy taki inkubator sie sprawdzi. Na ogol robi sie inkubatory w ten sposob ze nad pojemniczkiem z woda rozciagasz gaze i na to ladujesz kokon. Chusteczka moze wciagac wilgoc i na dole kokonu moze byc za sucho.
To co napisalem to czysta teoria, bo nie mialem przyjemnosci jeszcze niczego inkubowac procz swierszczy:P
-
Spryskałem husteczki pod kokonem - ale nadal leży na suchych i obróciłem go. Nie wiem czy go przerabiać?
-
Ja bym go zostawił. Jeśli wilgotność będzie za mała możesz włożyć słabą grzałkę akwarystyczną z termoregulatorem.
Ja robię inkubatory inaczej. Biorę półlitrowe plastikowe wiaderko (np. od dżemu, śledzi itp.), ładuje tam kilka centymetrów torfu. Robie (wypalam) wentylacje w pokrywce i wiaderku. Zalewam torf wodą by bylo lekkie 'błotko' na tym stawiam mniejszy pojemniczk z chusteczkami. Następnie inkubator kładę na terrarium. Odległość od żarówki określam metodą prób i błędów. W ten sposób uzyskuje odpowiednią wilgotność. Wilgontość można również regulować zaklejając lub dorabiając dziurki
Ja swoje kokony obracam ok 2-3 razy dziennie. Teraz dla wypróbowania inkubuje jeden kokon bez obracania. Sam jestem ciekaw czy coś się wykluje.
Pozdrawiam
Obi
-
Po 28 dniach u samicy możesz delikatnie go rozciąż i zerknąć. Może będą już nimfy I. Są dwie szkoły - jedni obracają, inni nie. Obie metody się sprawdzają. Zrób jak uważasz.
-
Moje "inkubatory" wygladaja tak, jak na fotce w zalaczniku. Nie kladz pod zadnym pozorem kokonu na wilgotnym podlozu!!! Kokon wtedy ma duze szanse na splesnienie. Podloz wieczko od kliszy np. - wazne, aby oprzed nie mial stycznosci z podlozem. Ja nigdy nie obracam - i zawsze mam mlode. Ostatni przyklad - mlode H. maculata. Kokon nie obracany i wykluly sie maluszki z wszysciutkich jajeczek.
-
Kurcze pieczone, zapominaial o fotce.
-
Awikulario co to za podłoze w tym inkubatorze?
Uprawnienia umieszczania postów