-
Re: Problem z odnozem - FOTO
Hmm, u straszyków jest tak że noga zanim odrośnie jest cienka i pokręcona, dopiero z kolejnymi wylinkami robi się normalna, czy tak nie jest też w przypadku ptaszników? Może wystarczy zaczekać i po wylince bedzie normalnie?
-
Ja obcinałem vagansowi. Po prostu bardzo mocna ścisnąłem tuż przy stawie. Pająk po prostu wystartował no i sam ją generalnie sobie urwał. Niczym nie posypywałem.
-
Zlap konczyne jak najblizej tarczki grzbietowej po czym przytrzymaj mocno. Pajak ruszy i sam sobie te konczyne oderwie. Nie trzeba niczym posypywac, chyba ze jest mocny krwotok. Normalne jest, ze wycieknie kropla czy dwie hemolimfy (dobrze mowie??). Po chwili powinno krwawienie ustac, a pajakowi bedzie wszystko jedno, czy ma 8 czy 7 nog.
-
To w jakim okresie najlepiej przeprowadzic operacje? Teraz (kilka dni po wylince) czy pozniej, a moze przed sama wylinka? Twierdzicie ze lepiej zeby odnoze bylo wyrwane niz uciete?
-
Zrób tak ja ja i Awikularia pisaliśmy. Aputowałem tak do tej pory dwie nogi i było zawsze ok. Nogę amputuj najlepiej już teraz. Generalnie lepiej amputować po wylince ale ja bym nie ryzykował, bo pająk może mieć z nią problemy. Amputuj i za 2 wylinki noga bedzie cała.
-
-
Witam, juz po calej operacji, strasznie sie zmeczylem :-) Gienia strasznie zrywna jest, i musialem ja lekko przygniesc gąbką poniewaz inaczej to by sie nie dala "okaleczyc" teraz sie szweda po swoim terrarium...
-
-
I nie sluchaj nigdy agentow, ktorzy kaza cos ciac nozyczkami, obcegami itd. Przeciecie konczyny w takim miejscu moze doprowadzic do powaznego krwotoku, o czym pare osob sie pewnie przekonalo.
I potwierdzam, ze sposob podany przez morde i Awikularie jest najlepszy. W miejscu tym wystepuje pewna membranka, ktora nie pozwala na zbyt duzy ubytek limfy.
Robilem taka operacje rosei kolegi i rowniez ma sie swietnie. Juz nawet odnoze odroslo.
Uprawnienia umieszczania postów