Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Problem z odnozem - FOTO

Predator
    Guest

Re: Problem z odnozem - FOTO

Hmm, u straszyków jest tak że noga zanim odrośnie jest cienka i pokręcona, dopiero z kolejnymi wylinkami robi się normalna, czy tak nie jest też w przypadku ptaszników? Może wystarczy zaczekać i po wylince bedzie normalnie?

morda
    Guest

Ja obcinałem vagansowi. Po prostu bardzo mocna ścisnąłem tuż przy stawie. Pająk po prostu wystartował no i sam ją generalnie sobie urwał. Niczym nie posypywałem.

Awikularia
    Guest

Zlap konczyne jak najblizej tarczki grzbietowej po czym przytrzymaj mocno. Pajak ruszy i sam sobie te konczyne oderwie. Nie trzeba niczym posypywac, chyba ze jest mocny krwotok. Normalne jest, ze wycieknie kropla czy dwie hemolimfy (dobrze mowie??). Po chwili powinno krwawienie ustac, a pajakowi bedzie wszystko jedno, czy ma 8 czy 7 nog.

Yaguarundi
    Guest

To w jakim okresie najlepiej przeprowadzic operacje? Teraz (kilka dni po wylince) czy pozniej, a moze przed sama wylinka? Twierdzicie ze lepiej zeby odnoze bylo wyrwane niz uciete?

morda
    Guest

Zrób tak ja ja i Awikularia pisaliśmy. Aputowałem tak do tej pory dwie nogi i było zawsze ok. Nogę amputuj najlepiej już teraz. Generalnie lepiej amputować po wylince ale ja bym nie ryzykował, bo pająk może mieć z nią problemy. Amputuj i za 2 wylinki noga bedzie cała.

kitty89
    Guest

Moim zdaniem Tasak jest ładnym pająkiem i nie można mu wyrywać nóg

Yaguarundi
    Guest

Witam, juz po calej operacji, strasznie sie zmeczylem :-) Gienia strasznie zrywna jest, i musialem ja lekko przygniesc gąbką poniewaz inaczej to by sie nie dala "okaleczyc" teraz sie szweda po swoim terrarium...

kitty89
    Guest

Andrzej:*

Atrax
    Guest

I nie sluchaj nigdy agentow, ktorzy kaza cos ciac nozyczkami, obcegami itd. Przeciecie konczyny w takim miejscu moze doprowadzic do powaznego krwotoku, o czym pare osob sie pewnie przekonalo.

I potwierdzam, ze sposob podany przez morde i Awikularie jest najlepszy. W miejscu tym wystepuje pewna membranka, ktora nie pozwala na zbyt duzy ubytek limfy.
    Robilem taka operacje rosei kolegi i rowniez ma sie swietnie. Juz nawet odnoze odroslo.

Uprawnienia umieszczania postów