Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: granice wytrzymałości

pelomen
    Guest

granice wytrzymałości

jakie są granice wytrzymałości u ptaszników tzn chodzi mi o to w jak niskiej temperaturze padną a w jak wysokiej temp. usmażą sie?? Prosze nie podać -100C tylko normalne temp

kaczi
    Guest

Re: granice wytrzymałości

zalezy od gatunku

Tomek_Nie
    Guest

moim zdaniem
    te temp ktore zabija pajaka to:

najnizsza - wszystkie temp na minus i zero
    najwyzsza to od 45 stopni chodz w tej temp raczej sie nieusmaza ale dlugo niepociagna

morda
    Guest

Oj z górną granicą było by gorzej. Pewnie do 50*C... nieraz 45* to jest przez pół dnia na pustyni (wiem, wiem są w norach ale tak jest różnica kilku stopni).

Awikularia
    Guest

Pelomen, zrob doswiadczenie na swoich pajakach. Ja swoich nie bede ani zamrazac, ani gotowac, bo nie jest mi to do szczescia potrzebne. Ale jak zrobisz ekspertmenty, to chetnie przeczytam ).

Tomek_Nie
    Guest

nikt niemowi jeszcze o eksperymentach ale podyskutowac mozna ... no moze i racja z ta temp powyzej 50 stopni ale nie do kazdego gatunku ,wiem ze sa gatunki pustynne ktore jakos musza zyc w takich temp ( pamietacie np takiego pajaka ktory turla sie po wydmach piachu ? czesto na programach typu animal planet sa przedstawiane ? , nieznam laciny ) i wyzszych ale sa to wyjatki i na pewno stosuja jakies ,,srodki " zapobiehajace nadmiernej cieplocie organizmu kryjowki itp . ale na dluzszy czas jakby pozostawic takiego pajeczka w wyzszjesz temp niz 45 stopni raczje dlugo by niewytrzymal no ale moze ktos przegrzal ptasznika ? . a sprobujcie wystawic chociazby katnika w loiku w lecie na parapet (temp bedize pewnie z 40 stopni i watpie ze przezyje caly dzien ,wysuszy sie prawdopodobnie .tak samo w takiej temp i bez wilgotnosci ptasznik by zadlugo nierpzezyl ,moze i troche dluzej bo wieksza ,,masa ciala'' ale krotko...

_andros
    Guest

weśmy jeszce pod uwagę to że na pustyni wilgotność wynosi 0%, a w lesie tropikalnym z 80% dlatega tam się tak tej temperaury nie odczuwa. Wiem tyle że mojej emilce gorąco sie robi od ok.27 stopni

SDY
    Guest

A co ma wilgotnosc do temperatury? Temperatura to temperatura. Na pustyni wilgotnosc moze co najwyzej byc ZBLIZONA do 0%... Nie jest... Na Ziemi zawsze jest jakas wilgotnos.

A skad wiesz ze robi jej sie goraco? Powiedziala ci? Poci sie? Ehhhh... 27 to idealne wskazanie termometru dla wiekszosci gatunkow ptasznikow.

tosik
    Guest

z tego co wiem jak pająk jest chory i se męczy można go wsadzić do zamrażalnika i........

pelomen
    Guest

Ja moge spróbować zrobić ten eksperyment awikulario tylko daj do niego ptasznika :-P Może zrobie na jednym z kędziorków tylko szkoda zwięrzecia.

Uprawnienia umieszczania postów