Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Co to za pająk ??

Murinusek
    Guest

Re: Co to za pająk ??

ha, od poczatku mowilem ze to nie skakun

bastek03
    Guest

Wszystko OK ale ciągle nie wiem co to za gatunek
    A jak wyjdzie w nocy i mnie pożre ? ))

A tak serio to kiedyś w nocy coś mnie "użarło". Nie wiem co bo spałem. Rano była tylko maleńka kropka czerwona trochę swędząca. Po południu miałem rękę dwa razy grubszą i ... czerwone linie biegnące w górę - były już przy ramieniu. Przerażony że to zakażenie pojechałem natychmiast do lekarza - na szczęście uspokoił mnie że to nie zakażenie tylko jakieś węzły limfatyczne (sorki za "jakieś" ale to nie moja branża). Jak widać żyję do dziś ale tego pewnie nigdy już nie zapomnę Może to pra pra pra dziadek tej bestii mnie ukąsił ))

morda
    Guest

Po zdjęciu nie rozpoznasz gatunku.... sytuacja popcornowa.

garo
    Guest

To na pewno nie jest skakun nie ta budowa co skakunki.

Wydaje mi sie ze moze to byc pajhak z tej samej rodziny co katnik ale nie wiem dokladnie.

pozdrawiam garo

SDY
    Guest

Gdyby to nie bylo takie wielkie jak piszesz to bym powiedzial ze to Pardosa hortensis (Walesak ogrodowy). Tylko ze te dorastaja do niecalego centymetra... Ale bardzo podobne. Ale takie bydle...

kak
    Guest

Mi cos takiego ostatnio chodziło po tapczanie.
    Około 1,5 cm ciała, nogi dość krótkie, więc nie kątnik, a skakun... hehe jak to mozna do skakuna porównać?:>

Ale też nie iwem co to za pajak.

werni
    Guest

Jeśli nie coś z rodzaju Pardosa (podobne ale za duże tak z dwa razy) to może Krzeczek naziemnik (Trochosa terricola) albo coś w tym stylu. Wzór ja karapaksie jest bardzo charakterystyczny.

Atrax
    Guest

Skakun to to nie jest. Juz bardziej cos z Lycosidae, albo jak powiedzial werni.
    Swoja droga jest dosc pospolity. Pelno tego lata u mnie w ogrodzie.

Black Flame
    Guest

W limfie pływają ci krwinki :P Może i to pająk skaczący, ale na pewno nie skakun!

Louis Cypherr
    Guest

Hłehłe, no to wygląda na to, że się rypnąłem.
    Za bardzo się widocznie zasugerowałem pedipalpami, które mi wyglądały na skakunowate. :/
    Po oczkach w tym przypadku nie mardzo można osądzać przynależność do rodziny, skoro pajączek stoi bokiem.

Uprawnienia umieszczania postów