Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: kabel grzewczy

pelomen
    Guest

kabel grzewczy

Chciałbym wstawić kabel grzewczy do terrarrium ptasznika. Czy jest to bezpieczne dla ptasznika?? czy sie nie przesuszy?? Czy może lepiej jakies inne ogrzewanie??

Maniak
    Guest

Re: kabel grzewczy

Kabel grzewczy jest fajny ALE:

Nie montuj go na spodzie bo pająk chcąc się ochłodzić kopie norke i tam napotka na większe ciepło co mu się nie spodoba. Jak będziesz montował to na ściance bocznej albo nawet lepiej - na tylnej. Nie zapomnij podłączyć kabla do termostatu bo zrobisz mu Sachare.

Louis Cypherr
    Guest

Nie wkładaj kabla do terra. Zamontuj na zewnątrz. Spokojnie można trzymać przewód pod dnem, ale zostaw trochę nieogrzanej powierzchni. Pająk potrafi wyczuwać ciepło, więc sam nie będzie się pchał do jego źródła, gdy mu się zrobi za gorąco.

morda
    Guest

Kabel wbrew opiniom sprawdza się idealnie. Daj go pod terrarium i po kłopocie.

garo
    Guest

Ja osobiscie nie polecam kabla grzewczego dla ptasznika chyba ze jest to ptasznik nadrzewny wiec mozna go ewentualnie zastosowac.

Ale polecam bardziej zamontowanie lampki z zarowka 15-25 W i nie wieksza, jest ona zdecydowanie lepsza poniewasz ogrzewam nam terrarium i pajaka oraz jeszcze oswietla nam terrarium i umozliwia obserwacje podopiecznego.
    A poza tym nie utrudnia pajakowi okopania sie gdy jest mu za goraco co czyni wlasnie kabel grzewczy.

pozdrawiam garo

bartekc5
    Guest

daj moze na tylna scianke i przykryj korkiem sciennym o ile ci sie takowy podoba

Maniak
    Guest

Oopsss... zapomniałem o tym powiedzieć Ale miałem nadzieję że montowanie na zewnątrz było oczywiste.

pelomen
    Guest

jeżeli bym dawał pod terra to na jkaimś podwyższeniu. Chyba jednak zastosuje na bocznej sciance za korkiem.

docxp
    Guest

Z tego co wiem to korek dobrze izoluje ciepło takźe odpada. Daj na bok albo spód, ale nie na całej części żeby pająk mogł wybrać sobie miejsce. Jak dla mnie to mit, że kable są złe. Przecież dajesz termostat, który uniemożliwia przegrzanie pajączka, czyli zapewniasz mu optimum a tym samym nie zmuszasz go do kopania się.

Latarnik
    Guest

Ja używam kabla grzewczego ale tylko w zimie i jest OK , nie zapominaj o dodatkowym dbaniu o wilgotność . Ze względów bezpieczeństwa wolałem zawsze dawać jakąś "przejściówkę" tak by kabel nie dotykał bezpośrednio ścianki terra , no i oczywiście nie przesadz i pokryciem ścian terra , max 1/3 pow. terra

Pozdro !

Uprawnienia umieszczania postów