Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: ogrzewanie żarówką

Mieszany widok

Grabixon
    Guest

ogrzewanie żarówką

Przeszukałem całe archiwum i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, mianowicie:

jak ogrzewać słoik - w którym trzymam kędziora L4 -, żeby utrzymać temperature mniej więcej 27 stopni, zapewne odpowiecie: żarówką czerwoną 15 wat, tylko że takiej nie mogę znaleźć (może za słabo szukam :P), próbowałem zwykłą 15 wat zarówke pomalować lakierem do paznokci ale nie bardzo wszyszło bo farbka wydziela dymek pod wpływem wyższej temperatury, co możecie poradzić ??? czekam na propozycje

a i czy nawet jak skombinuje taką zarówke to czy mogę przymocować ją na stałe do pokrywki od słoika, będzie mniej więcej 6 cm nad głową pajączka ??

BOOBO
    Guest

Re: ogrzewanie żarówką

W zasadzie po co ogrzewac kedziora L4? Jesli natomiast chcesz ogrzewac go to moze byc to nawet zwykla zaroka (nie wiem jakiej mocy). Ja ogrzewalem Kedziora L9(teraz juz L10) zwykla zarowka przez pare miesiecy az mi sie nie spalila to codziennie wychodzil i wchodzil na skalke pod zarowka bo lubi sie "opalac".
    Pozdrawiam

Grażynka
    Guest

hehe... cjhcesz go spalić ...odpowiedz na twoje jest prostrza niż myślisz NIE OGRZEWAĆ to nie jest konieczne a jeśli juz sie uprzesz to żarówka nie musi być czerwona!! i napewno nie mozesz jej dać 6 cm nad pajaka jeśli juz to z 6 cm ale nad ten cały słoik i zmierz w nim temperature...ale jeśli w pokoju masz kolo 20 stopni C to nie ogrzewaj nnic pajaczkowi nie bedzie ;]

morda
    Guest

Jak masz w domu około 20*C to nie ogrzewaj.

garo
    Guest

A po jaka cholere ci zarowka czerwona !!!

JA ogdzewam wszystkie swoje terraria zarowkami normalnymi 25 watowymi, tzn moze ich tak dokladnie nie ogrzewam bo sluza mi one tylko do tego aby oswietlic terrarium i sobaczyc mojego podopiecznego bo mam w pokoju kolo wlasnie 26-27 stopni a jak zapale zarowke to sie robi grobo ponad 32 stopnie wiec za duzo.
    Lecz snam ludzi co ogrzewaja tylko zarowka i sa to zwykle 15 lub 25 watowe zarowki.

pozdrawiam garo

Louis Cypherr
    Guest

No i po co kłamiesz? Gdybyś przeszukał całe archiwum, to byś na pewno znalazł. :P

puss
    Guest

moje stoja w akwarium w pojemnikach na mocz, oraz w wiekszych juz pudelkach i ogrzewam je zarowka zwykla ktora lezy na szybie na akwarium

Maniak
    Guest

Jak koniecznie chcesz podgrzewać swój słoik z pająkiem to najlepiej weź albo żarówkę albo promiennik podczerwieni (ceramiczny). Najpierw oczywiście zrób próbę bo przesuszysz pająka. Co od mocowania to możesz zamocować jak chcesz byle temperatura nie była za wysoka.

Mariusz
    Guest

najlepiej podlącz zarówkę poprzez termostat.
    Ja wstawiłem pojemniczki do 35l akwarium i podgrzewam je wszystkie razem 25w zarowka poprzez termostat.
    Niestety ktoregos razu moja luba wlaczyla zarowke bez posrednictwa termostatu, i jeden z vaganskow L5 tego nie przezyl - w akwarium nad jednym z pojemniczkow bylo 45stopni
    teraz ma kategoryczny zakaz zblizania sie na mniej niz 1m do akwarium

SDY
    Guest

Ehhhh te lube... Moja z kolej ma gleboko zakorzeniona arachnofobie, ale ja lecze:P

Grabixon: kup saobie, chyba ze masz, zwykla lampke z klipsem. Wkrec tam zarowe 15-25W, lapke przyczep do polki jakies 30 cm. nad pojemniczkiem i bedzie gut.

Uprawnienia umieszczania postów