Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: ogrzewanie żarówką

Louis Cypherr
    Guest

Re: ogrzewanie żarówką

Zdecydowanie odradzam podłączanie żarówki do termostatu bo jej żywotność drastycznie spada. No i taka dyskoteka jakoś nie za bardzo wygląda.
    Najlepsze zestawienie z termostatem stanowi przewód.

Mariusz
    Guest

zgadzam sie, trwalość zarówki jest zdecydowanie mniejsza na skutek ciągłego włączania i wyłączania, ale z moich praktycznych doswiadczen nie stanowi to problemu. Co do "dyskoteki", zalezy od umiejscowienia terrarium - w sypialni moze to zdecydowanie przeszkadzac

Sculptor
    Guest

Mam pytanie co do tej zywotnosci przerobiles to????

Ja tak mam podlaczona przez termostat zarowe Heat GLO - ktora jest droga i troche mnie zaniepokoiles - sam tez o tym myslalem ale puki co jest ok....
    (powiedzialem sobie pozyjemy zobaczymy)
    Duzo oszczedniejsze rozwiazanie dlatego sie na nie zdecydowalem ale jesli juz to sprawdziles to mow; jesli to przypuszczenia jedynie to mam takie same ale zamierzam je sprawdzic - puki co jak mowie jest luz - ta wlasnie zarowka swieci... nie pamietam z 2miesiace... jako kogut

Louis Cypherr
    Guest

Tutaj nie ma czego sprawdzać.
    Oczywiste jest, że każde urządzenie elektryczne (i nie tylko) najbardziej zużywa podczas rozruchu. Żarówki nie są tutaj żadnym wyjątkiem.

Mariusz
    Guest

Louis Cypherr, to co piszesz jest faktem i nie ma co nawet o tym dyskutować.
    Problem jest innego typu - o ile procent zywotność żarówki zmaleje. Jezeli jest to 50% - to mozna sie przejmowac, jezeli 1% - to szkoda sobie głowę zawracać.
    Chociaż, jeżeli zarówka kosztuje np. 5zł i wytrzyma zamiast 1 rok, 6 m-cy, to chyba też nie należy się przejmować? (oczywiście przy 100 żarówkach waga problemu wzrasta)

Louis Cypherr
    Guest

Dokładnie. Niestety stopnia przyśpieszonego zużycia na chwilę obecną nikt chyba jeszcze nie sprawdził i nie jest tego w stanie sprawdzić z powodu niejednorodnej jakości poszczególnych egzemplarzy żarówek (jedne padają tuż po włączeniu, a inne trzymają nawet latami), oraz warunków energetycznych (każdy z nas tylko teoretycznie ma w gniazdu taki sam prąd) - u jednej osoby sąsiad wojuje dzień i noc ze spawarką, inna osoba ma do tej samej fazy co żarówka podpiętą lodówkę, jeszcze inna ma czyściutką fazę bez żadnych zakłóceń itp.

Czyli tak naprawdę jesteśmy w stanie powiedzieć tylko tyle, że częste włączanie i wyłaczanie żarówek powoduje ich przyśpieszone zużycie. I to wszystko.

Sculptor
    Guest

poza tym zwykle jak ktos sie zdecyduje na jeden rodzaj rozwiazania to nie ma mozliwosci porownania jak by to bylo w tym drugim przypadku....

Louis Cypherr
    Guest

A z tym to już się nie zgodzę.

Sculptor
    Guest

No a dla mnie jest to strategicznie wazne bo moja zaroweczka Heat GLO jest fantastyczna!!! ale kosztowala 23zl z hakiem :| i jej przedwczesne zuzycie byloby no... kazdy wie...

Louis Cypherr
    Guest

To odłącz ją od termostatu i reguluj temperaturę odległością.

Uprawnienia umieszczania postów