-
Re: Samica po kokonie - kiedy może znów kopulować?
OK..a takim razie wszystko wiem...bardzo dziękuje za odpowidzi chłopaki!
-
kopulować moze i odrazu ale szansa na kokon jest nikła u większości gatunków
-
Ja probowalam czegos takiego, jak zaproponowal Przemek. Z ciekawosci i kilka lat temu. Teraz juz tego nie robie. Samice w 95% atakowaly samce i nie chcialy kopulowac. Kilka z samcow nie przezylo, a wiekszosc wyszla z tego kontaktu z obrazeniami. Sa gatunki, skladajace 2-3 kokony w czasie pomiedzy wylinkami - np. Pterinochilus czy Psalmopoeus. Ale nie trzeba do tego kolejnych kopulacji. Samica po prostu sobie przechowuje nasienie.
Ja czasami daje odpoczac samiczkom ze 2-3 linienia. Czasami dopuszczam po 1 linieniu. Jezeli dbasz o swoje pajaki i nie traktujesz ich jako maszynki do robienia mlodych, to, moim zdaniem, kokon na wylinke powinien Ci w zupelnosci wystarczyc.
Prawie sie nie zdarza, aby po wytworzeniu kokonu dopuscic z powodzeniem np. A. geniculata i zeby ona jeszcze kokon wytworzyla... Szkoda zwierzaka .
-
prawda , ja prubowałem po kokonie dopuszczać 2 gat , murinusa i albopilosum , oba skuteczne , ale ... to nie ma sensu a kokonu z albopilosum 2 raz i tak nie będzie ,to zaduze obciązenie dla samiczki ...
Uprawnienia umieszczania postów