Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Poecilotherie- jakie roznice?

Mieszany widok

DAAMOOK
    Guest

Poecilotherie- jakie roznice?

Zastaawiam sie nad kupnem poecilotheri i w związku z tym mam pare pytan do ludzi majacych te pajaki.
    Celuje raczej w regalis/ornata/fasciata, choc i innych przedstawicieli biore pod uwage, oraz wielkosc max L2.

Jaka jest wlasciwie roznica pomiedzy ornata a regalisem? Jakas kolorystyczna czy zachowanie? Po zdjecieciach niezbyt mozna poznac.

Z czego się bierze cena przykladowo p.striaty? - bo przykladowo 120 przy L2 to sporo. Chociaz p.metalica kosztuje jeszcze wiecej.

Obcy
    Guest

Re: Poecilotherie- jakie roznice?

róznica w wygladzie jest duza , niewiem jakie zdjecia ogladałes ze jej nie widac :P regalisy z regóły sa spokojniejsze niz ornaty , do regalisa podobna jest fasciata tyle ze ma bardziej widoczne paski na odwłoku i samice regalisa maja biały pasek na spodniej stronie odwłoka i na początek weź sobie lepiej regalisa albo fasciate , ornata dysponuje też mocniejszym jadem ( tak mi sie przynajmniej wydaje, jeżeli nie to niech ktos mnie poprawi), cena żadszych poecilotheri bierze sie z tego ze jest ich mało

Maikardaaion
    Guest

Roznic jest wiele. Zarowno w ubarwieniu jak i w zachowaniu, w wielkosci tez.
    Glowna roznica kolorystyczna jest taka, ze regalis jest czarno/szaro/bialy, ornata jest czarno/oliwkowo/żółto/ruda. Ksztalt ornamentow oraz ich rozmieszczenie tez jest rozne.
    Ornata ma zdecydowanie wieksza rozpietosc odnozy. Przykladowo regalis o dlugosci ciala 6 cm ma rozstaw nog ok 16 cm. Ornata tej samej wielkosci ciala bedzie miala ok 18-20 cm rozstawu konczyn.
    Mowi sie tez ze ornata ma bardziej porywczy charakter od regalisa, poniekad jest to prawda.

Co do cen Poecilotherie z zasady nie sa tanie. Przede wszystkim ze wzgledu na swoje ubarwienie ale tez ze wzgledu na agresywnosc/szybkosc/jad/. Niektore z nich zostaly odkryte w naturze stosunkowo niedawno, ich rzadkosc w hodowlach podnosi prestiz jak i cene. Tymbardziej ze niektore jak np. striata, subfusca, metallica czy miranda sa w ogole przepiekne i niesamowicie rzadkie. W takich warunkach rzadko kto je rozmnaza na duza skale, dodajac ich ciekawe umaszczenie --> wysoka cena.

Maikardaaion
    Guest

Mala poprawka samiec regalisa tez ma pasek na spodzie odwloka Co do jadu, to chyba maja bardziej podobny niz rozny, ale to wie chyba tylko osoba ukaszona zarowno przez ornate jak i regalisa.

Atrax
    Guest

Dokladnie, regalisy maja rozowawy pasek na spodzie odwloka. A co do zachowan.... generalnie kazdy z nich jest szybki, kazdy z nich moze zaatakowac, ale zarowno regalis i fasciata wydaja sie byc "statystycznie" spokojniejsze od np. takich ornat.
    Mysle, ze jak masz jakies doswiadczenie z jakimis szybkimi pajakami, to mozesz sobie kupic ktoregokolwiek.

DAAMOOK
    Guest

Chmmm doswiadcznie? Nie wiem czy mozna to nazwac doswiadczeniem, ale na poczatku byl kedziorek ;] pozniej chromatopelma a dalej irminia i avicularia avi.

Wiem tak +- jak obchodzic sie z pajakiem - pisze +- bo nigdy wlasciwie se nie wie tego. Oczywiscie zawsze moze cos mu odbic, ale przeciez zawsze jest sie ostroznym.

Atrax
    Guest

Ups.. racja. Niepotrzebnie uzylem slowa doswiadczenie ;]
    Chocdzilo mi raczej o to, czy miales juz kontakt z jakims "zapieprzaczem", a widze, ze tak, wiec spokojnie mozesz sobie kupic.

Uprawnienia umieszczania postów