-
Re: Który naziemny plecie dużo sieci ?
no wiec wlasnie o tym mowie, ale OK nie sprzeczajmy sie bo ten watek dotyczy czegos innego
-
arachnologowie zagraniczni ?? którzy ?? daj mi adres do wypowiedzi jakiegos z nich to przyznam ci racje .
-
a czy ja napisałem ze mają budowe nadrzewnych ?? ja napisałem ze wg mnie ma budowe pajaka bardziej nadrzewnego niz naziemnego ,,
a jak chcesz sie bawić w takie porównania to porównaj mi go z blondi :] :]
-
w takim razie podaj mi cechy budowy pajaka nadrzewnego :]
-
o w morde, przepraszam Cie...ale chodzilo mi o hodowcow..pomylka z rozpedu, wiec hodowcy zagraniczni tez tak twierdza gdyz mialem przyjemnosc korespondowac z jednym z nich...i wyobraz sobie ze poruszalem jzu ta sprawe
-
hodowca hodowcą a naukowiec naukowcem ,,
zacznijmy od początku ,,,
gdzie mieszka murinus ??
tozumie ze wiecie ,,
jaki jest tam klimat ??
to terz powinniście wiedzieć skoro wypowaidacie sie nat jego przystosowań ,,
teraz trudniejsze , co wynika z tego klimatu , tzn jakie problemy stwarza on pająkowi ??
tutaj juz pomoge ,,,,
a) skoki temperatur
b)skoki wilgotności
c) " powodzie "
( tłumaczyć czemu nie będe - tak jest :] )
dobra , zakładam ze to juz wiemy :]
jak teraz pająk moze zaradzić problemowi a)b)c)
a) - kopiemy sobie nore , w poze suchej zapewni nam więcej wilgoci , ochrone przed b wysoką temperaturą i przed wychłodzeniem w nocy
b) poniekąd odpowiedziałem na to ale tylko częściowo bo ziemia zabezpiecza tylko przed spadkiem ,,
od wilgoci jest oprzęd , jest on niemal w 100% ( zalezy od spos utkania ) wodoszczelny
c) no cuz pod ziemią to troche kicha sie chować przed powodzią , w poze deszczowej pająk przewaznie wspina sie na wyzsze tereny budujac tam gniazda a oprzęd zkoleii zabezpiecza go przed nadmierną wilgotnością ...
oczywiscie są osobniki robiące gniazda np między kamieniami ale to nie znaczy ze pajak jest odrazu naziemny ,,
-
w morde to ja nie wiedzialem ze w afryce sa powodzie :/
-
są , występuje coś takiego jak pora deszczowa ,,, ( nie ogladałeś nigdy discovery ?? ) wtedy koryta wyschniętych zek zaczynają sie wypełniać , pojawiają sie rozlewiska a przyroda budzi sie do zycia ,,
ps: a wiedziałeś ze w afryce są lasy , dźungla i nawet śnieg ???
-
nie wiedzialem ze wogole istnieje afryka, z tego co wiem to te powodzie zdarzaja sie dosyc rzadko chyba cos raz do roku (ta informacja po skonsultuwaniu sie z kolega)
a co do discovery to ogladalem, ale widocznie nie te filmy w ktorych bylo o powodziach w afryce a po drugie to moze nie kazdy ma w domu discovery, a po Twojej wypowiedzi mozna sadzisz ze takich od razu dysryminujesz
-
Uprawnienia umieszczania postów