Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Który naziemny plecie dużo sieci ?

garo
    Guest

Re: Który naziemny plecie dużo sieci ?

Bardzo duzo sieci robi Pterinochilus Murinus i inne z gatunku Pterinochilus 100 razy wiecej i szybciej niz chromatopelma.

pozdrawiam garo

Baku
    Guest

murinuski nie są naziemne , to jest gatunek uniwersalny tzn znajdowany w wszelakich środowiskach ,

u mnie 3 dorosłe zrobiły gniazda na guze , jeden zrobił nore a na ziemi nie mam zadnego , maluchy preferują terz gniazda ale nory terz widywałem oprzędy na ziemi u mnie są najzadsze :]

Markoś
    Guest

tak jak mowil Baku moja samiczka murinusa tez robi gniazda na gorze

fibus13
    Guest

murinus

Murinusek
    Guest

no dobra, ptasznik uniwersalny, ale wsrod ptasznikow nie mamy podzialu na podziemne, naziemne, nadrzewne i uniwersalne. widocznie ludzie wybrali cos po srodku i skoro niektore mieszkaja w norach, inne na "gorze" to wariant miedzy tym a tym jest naziemny. tak sie juz przyjelo, wiec dlatego napisalem

Baku
    Guest

nieznasz sie wiec siedz cicho :P:P

zacznijmy od tego ze wszystkie podziały są sztuczne a więc błędne w jakimś % ,
    klasyfikacja jest robiona w tym wypadku na podstawie cech morfologicznych i występowania na wolności , murinus ma budowe bardziej nadrzewną a jest znajdowany we wszystkich typach środowisk

Atrax
    Guest

Yup.. wszelkie podzialy sa sztuczne. Tak sobie mysle, ze nawet dosc ryzykowne byloby okreslenie "gatunek" w wypadku niektorych pajakow.

Przyroda jest starsza od nas i nie da sie nam tak latwo dac podporzadkowac, zaszufladkowac i opisac. :]

Bo czymze jest uniwersalne pojecie gatunku? :P

Murinusek
    Guest

dobra moze i sie nie znam, nigdy nie twierdzilem ze sie znam:] ale skoro nawet arachnologowie zagraniczni klasyfikuja murinusy do naziemnych no to tez sie nie znaja no nie? i mysle ze Atrax ma racje co do tego ze natura jest starsza i nie mozna jej tak latwo zaszufladkowac

kak
    Guest

oj BakuBaku to moja chromatopelma tez jest uniwersalna, bo caly czas, majac do wyboru zrobic gniazdo pod korzeniem lub na, wybiera na.
    a budowy nadrzewnego nie ma na pewno.

koli
    Guest

Murinusy maja budowe pajakow nadrzewnych...:| pierwsze slysze. porownaj budowe murina do np cambridgei podobny:>?? nie bardzo... juz bardziej do naziemnych.

Uprawnienia umieszczania postów