-
Rozmnazanie ptaszanikow
Witam. Samica C.fasciatum dojrzewa 2 lata pozniej niz samiec z tego samego gatunku. Czy jeszcze jakies pajaki maja takie roznice w dojrzewaniu ? Jesli tak to jakie ?
-
Re: Rozmnazanie ptaszanikow
Z tego co mi wiadomo ogromna większość (o ile nie wszystkie) jest w ten sposób "zabezpieczona" przez naturę przed chowem wsobnym=>po naszemu kazirodztwem.
-
Z rególy samice dojrzewają płuciowo później od samczyków jesspowodowane tym żeby niedoprowadzić do rozmnażania się osobników spokrewnionych np.Brachypelma Smithi samiec 9-10 wylinka osiąga dojrzałość samiczka po 13 wylince.
-
No ale chyba jak kupie mlode smithi 2 sztuki L1 i zalozmy ze jedna to samiczna a drugi samiec to zanim samiczka dorosnie to samiec nie padnie ? Bo u c. fasciatum ta roznica wynosi az 2 lata.
-
nigdy nic nie wiadomo ale prawdopodobieństwo przeżycia samca jest bardzo małe, wręcz zerowe, dodać należy że samica rozwiaja sie wolniej, samiec szybciej, okres ten może sie u samicy przedłuzyć nieco, loterią można nazwać takie gdybanie, co by było... najlepiej sobie wychować samice bądz samca a potem szukać do nich drugiego członu...
-
No ale rozwoj samca mozna przyhamowac. Ja zrobilem tak ze moj vagans L6 samiec nie przeszedl wylinki przez okres okolo 8 miesiecy i teraz go zaczelem karmic bo samica juz jest L11. Poprostu siedzial sobie w temperaturze okolo 18 stopni i dostawal bardzo malo jedzenia.
-
Mi bardzo niepodoba się pomysł takiego hamowania rozwoju ptasznika zmiejszając jego metabolizm :/ Matt_ns po co hamujesz rozwuj tego vagansa ? Jak już samiczka będzie dorosła i gotowa do aktu to kupisz sobie samca vagansa tez gotowego i dasz za niego bardzo małe pieniążki.Dobrze wiemy ze dorosłe samce takiego vagansa nie są drogie,wrecz przeciwnie,są bardzo tanie jak na wiek.To oczywiście moja opinia a Ty zrobisz jak będziesz chciał.
-
Wszystkie pajaki maja roznice w dojrzewaniu poniewasz samce szybciej rozna i maja mniej wylinek niz samice a w duzej mieze zalezy to od temperarury i pozywienia im temperatura jest wyzsza i wiecej jedzenia to orzna szybciej.
pozdrawiam garo
-
Peter_frostax znajdz mi samca smithi,ktory jest dojrzaly plciowo po 9-10 wylince,albo samice smithi po 13,to kupie Ci skrzynke piwa )
-
Dobra. Wiec z hamowania metabolizmu zrezygnuje. Mam grupke pajakow ktore chce rozmnozyc, kazdego typu mam 4 szt. I teraz mam pytanie. Po jaki czasa mam dokupic druga czesc pajakow aby mozna bylo je rozmnozyc ? Chodzi mi o:
b.smith
b.emilia
b.boehmei
c.fasciatum
chromatopelma
p.cambirdgei
Wystarczy pol roku roznicy miedzy tym co mam i tym co kupie ? Czyli np. smithi beda L4 a kupie L1 ? Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów