Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Rozmnazanie ptaszanikow

Mieszany widok

Matt_ns
    Guest

Rozmnazanie ptaszanikow

Witam. Samica C.fasciatum dojrzewa 2 lata pozniej niz samiec z tego samego gatunku. Czy jeszcze jakies pajaki maja takie roznice w dojrzewaniu ? Jesli tak to jakie ?

vendetta
    Guest

Re: Rozmnazanie ptaszanikow

Z tego co mi wiadomo ogromna większość (o ile nie wszystkie) jest w ten sposób "zabezpieczona" przez naturę przed chowem wsobnym=>po naszemu kazirodztwem.

Peter_frostax
    Guest

Z rególy samice dojrzewają płuciowo później od samczyków jesspowodowane tym żeby niedoprowadzić do rozmnażania się osobników spokrewnionych np.Brachypelma Smithi samiec 9-10 wylinka osiąga dojrzałość samiczka po 13 wylince.

Matt_ns
    Guest

No ale chyba jak kupie mlode smithi 2 sztuki L1 i zalozmy ze jedna to samiczna a drugi samiec to zanim samiczka dorosnie to samiec nie padnie ? Bo u c. fasciatum ta roznica wynosi az 2 lata.

ir3k
    Guest

nigdy nic nie wiadomo ale prawdopodobieństwo przeżycia samca jest bardzo małe, wręcz zerowe, dodać należy że samica rozwiaja sie wolniej, samiec szybciej, okres ten może sie u samicy przedłuzyć nieco, loterią można nazwać takie gdybanie, co by było... najlepiej sobie wychować samice bądz samca a potem szukać do nich drugiego członu...

Matt_ns
    Guest

No ale rozwoj samca mozna przyhamowac. Ja zrobilem tak ze moj vagans L6 samiec nie przeszedl wylinki przez okres okolo 8 miesiecy i teraz go zaczelem karmic bo samica juz jest L11. Poprostu siedzial sobie w temperaturze okolo 18 stopni i dostawal bardzo malo jedzenia.

PrzemekB
    Guest

Mi bardzo niepodoba się pomysł takiego hamowania rozwoju ptasznika zmiejszając jego metabolizm :/ Matt_ns po co hamujesz rozwuj tego vagansa ? Jak już samiczka będzie dorosła i gotowa do aktu to kupisz sobie samca vagansa tez gotowego i dasz za niego bardzo małe pieniążki.Dobrze wiemy ze dorosłe samce takiego vagansa nie są drogie,wrecz przeciwnie,są bardzo tanie jak na wiek.To oczywiście moja opinia a Ty zrobisz jak będziesz chciał.

garo
    Guest

Wszystkie pajaki maja roznice w dojrzewaniu poniewasz samce szybciej rozna i maja mniej wylinek niz samice a w duzej mieze zalezy to od temperarury i pozywienia im temperatura jest wyzsza i wiecej jedzenia to orzna szybciej.

pozdrawiam garo

matii
    Guest

Peter_frostax znajdz mi samca smithi,ktory jest dojrzaly plciowo po 9-10 wylince,albo samice smithi po 13,to kupie Ci skrzynke piwa )

Matt_ns
    Guest

Dobra. Wiec z hamowania metabolizmu zrezygnuje. Mam grupke pajakow ktore chce rozmnozyc, kazdego typu mam 4 szt. I teraz mam pytanie. Po jaki czasa mam dokupic druga czesc pajakow aby mozna bylo je rozmnozyc ? Chodzi mi o:
    b.smith
    b.emilia
    b.boehmei
    c.fasciatum
    chromatopelma
    p.cambirdgei
    Wystarczy pol roku roznicy miedzy tym co mam i tym co kupie ? Czyli np. smithi beda L4 a kupie L1 ? Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów