Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Kopulacja Ch.cyanopubescens

robert.p.
    Guest

Kopulacja Ch.cyanopubescens

Witam.
    Dziś opis kopulacji chromatopelmy cyanopubescens.
    Samczyka zdobyłem na giełdzie w Świętochłowicach-w zamian za pół kokonu oczywiście.Była to świeża sztuka ,prosto po wylince,dlatego trzeba było odczekać kilka tygodni żeby się napełnił

po wpuszczeniu do trrrarium samicy wyczuł ją od razu i rozpoczął zaloty.Delikatnie dając jej znaki uderzeniami nóg zaczął powoli zbliżać sie do jej oprzędu

Całość kopulacji składała sie z licznych podejść samca do partnerki i cofania ł potraktowanysię.Trwało to ponad godzine.W tym czasie oba pająki dawały sobie sygnały tupaniem i dotykaniem się nogami.Samiec wielokrotnie podchodził i cofał sie,wszystko działo się wewnątrz gniazda samiczki.Wreszcie za którymś kolejnym podejściem doszło do kopulacji.Trwała ona tylko 2-3 sekundy ,po czym samiec natychmiast próbował uciec.Niestety samica zaatakowała go i wbiła mu zęby jadowe w odwłok.

Samiec w ciągu kilku minut został porażony przez jad.Podasłem go samicy po ok 10 minutach gdy już prawie się nie poruszał.Natychmiast został potraktowany jako pożywienie,mimo że w terrarium samicy od kilku dni przebywały 2 świerszcze,i wcale nie miała ochoty na ich zjedzenie.Samczyk stał się jednak obiektem jej apetytu

Następnego dnia posiłek był zakończony.Samiczka przytyła i teraz pora czekać na ewentualny kokon.Mam nadzieję ze ofiara samca nie poszła na marne ,i jego życiowy cel-czyli wydanie potomstwa nastąpi wkrótce.

PLU
    Guest

Re: Kopulacja Ch.cyanopubescens

Witam

kolejna super historyjka ))) to jest masakrycznie dobre ))

tosik
    Guest

Prawie zawsze samica chromu okalecza samca ciekawy sposób przedstawienia kopulacji<cool>

ponczos
    Guest

"Bąbelki, bąbelki, moje bąbelki!!" - Gdzie jest Nemo?? ) :P

Foxtrott
    Guest

gratulacje!! podbudowałeś mnie, bo z tyjątkiem kopulacji(która mam nadzieję była) widziałem u swoich chrom wszystkie inne opisane przez Ciebie fazy
    po której wylince była samica?

cyclosternum
    Guest

no no znów pienkna historijak

Awikularia
    Guest

No i sie potwierdza - Chromatopelmy prawie zawsze zabijaja samce... U mnie tez zabila przy probie kopulacji... A niby takie spokojniutkie... Robercie, trzymam kciuki - mam nadzieje, ze tym razem kokon bedzie w pelni udany.

TEUFELL
    Guest

też mam nadzieje że mój samiec nie zginą na marne.... no a jeśli nawet to się mówówi trudno... przenierz to tylko samiec :d... było by jednak miło gdyby się to udalo. pozdrawiam wszystkich. teufell

robert.p.
    Guest

Samiczka jest 3,5 letnia.Nie wiem dokładnie ile miała wylinek bo nie liczę

2P
    Guest

A jakiej jest wielkości?

Uprawnienia umieszczania postów