Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: ukasil mnie ptasznik, i co teraz ? - do lekarza

Mieszany widok

redknee
    Guest

ukasil mnie ptasznik, i co teraz ? - do lekarza

denerwoje mnie to bardzo ze zawsze jak sie napisze o ukąszeniu przez ptasznika to wszysscy pisza "idz szubko do lekarza" "jedz do szpitala" itd

moze byscie tak napisali wyszstkie szczeguly np:
    co mam dokladniej mowic lekarzowi, bo chyba nie tylko to "Panie doktorze, prosze mi dac lekarstwo na ukąszenie ptasznika"

aha i jeszcze o jakie udokumętowania chodzi ?
    a co np z tym ze jak sie zostalo ukaszonym przez Brachypelme albo wezmy na to jakiegos gada zabronionego hodowac w Polsce np Grzechotnika to czy jakies pismo czy cos idzie do policji ze zostalo sie ukąszonym przez nielegalnie trzymanym zwierzeciem w Polsce ...

prosze o wszelkich informacji na ten temat i jeszcze wiele innych co wam przychodzi do glowy związanych z tym tematem !

dzieki i prosze nie kasowac tego posta i nie mowic "zobacz do archowum", owszem paprzylem ale nie znalazlem tego o co Tu Prosze

leopard
    Guest

Re: ukasil mnie ptasznik, i co teraz ? - do lekarza

jak ci sie nic nie dzieje to niemasz poco isc do lekarza

vendetta
    Guest

Poszukaj najbliższego Osrodka Toksykologi albo osrodka chorób tropikalnych..porozmawaiaj, powiedz ze chodzi o taki i taki gat. pająka (może Ci jeszcze antidotum zrobią))jak juz tak Ci zalezy) Co do nielegalnych zwierząt to strarajmy się ich nieposiadać
    Sam mam hydrokortyzon ale nie jestem samobójcą)) przeważnie ostrożność i wyobrażnia wystaczą..no w większosci przypadków hehe..pozdrawiam

Awikularia
    Guest

Jak cie ukasi grzechotnik, np. Crotalus atrox, to lepiej sobie obejrzyj trumny, bo w Polsce cie nikt nie uratuje. Z tymi gadami jest tak, ze 1 dawka surowicy nie wystarczy, przewaznie trzeba 60-80 dawek. Nie wiem, czy w Polsce tyle jest. Lepiej sie wiec z takimi wezami nie zadawac.

Co do pojscia do lekarza - jezeli dzieje sie cos niepokojacego po ukaszeniu (nudnosci, zawroty glowy, omdlenia itp. nieprzyjemne rzeczy) nie ma co czekac, tylko isc do lekarza i powiedziec "ukasil mnie pajak ptasznik - tu nazwa". Co bys chcial mu jeszcze wiecej mowic??

Shalafi
    Guest

Wnioskuje ze dziabnela Cie jakas Brachypelma...one generalnie nie maja jadu szkodliwego dla ludzi, oczywiscie jesli nie jestes alergikiem. Proponuje wapno i obserwacje, jesli nie zaobserwujesz niepokojacych zmian lekarz nie bedzie potrzebny. Ale generalnie radze uwazac na przyszlosc :-P

Shalafi
    Guest

Chyba nie do konca zrozumialem idee tego postu....:-P....przemeczenie

morda
    Guest

Najlepiej uważać - nawet przesadzać z tą ostrożnością. Ja zwykle przesadzam ale nic mnie nie ukąsiło jeszcze...

spider13
    Guest

trzeba naprowadzić faceta - ukąsił mnie pająk po prostu...
    wtedy rozsądnie podejdzie do sprawy: aha, jad, możliwy wstrząs+reakcja alergiczna, gorączka, ale i tężec czy inne zakażenie - więc podejrzewam,że dostaniesz podstawowy zestaw przeciwgorączkowy przeciwtężcowy.
    Można dodać, że to ptasznik, tak sądzę ale nie wiem po co...

bachus
    Guest

Można też udać się (bez żartów) do weterynarza, który specjalizuje się w pszczołach. Mają do czynienia ze zwierzętami i często ludźmi pokąszonymi przez pszczoły, wiele osób w polsce posiada pasieki, zawsze jest to dodatkowe źródło pomocy.

P.S. Ponadto taki wet ma środki grzybobójcze obojętne dla owadów, świetny sposób na pleśń w terra !!!

redknee
    Guest

nie o to mi chodzilo, nie ukasil mnie ptasznik, tylko o to co czy jak wyjde juz ze szpitala to koniec, czy np policja przyjdzie po to nielegalne,- jadowite zwierze ?

itd

nie chodzi o objawy tylko o proces u lekarza i dokumentacje

Uprawnienia umieszczania postów