-
Re: KILKA PYTAN INNYCH NIZ WSZYSTKIE :)
Coz, z literatury i roznych programow jasno wynika, ze ptaszniki rozrozniaja swiatlo i mrok i niewiele wiecej. Nie mowie tu o innych pajakach oczywiscie. Co do polowan - ptasznik to nie tygrys, nie musi widziec, zeby polowac....
-
Skakuny doskonale widzą z, mniej więcej, 45 cm (oczywiście są wyjątki). Mają oczy rozmieszczone w różnych kierunkch na karapaksie, tak więc obejmują wzrokiem 360 st.
Jednak większość obrazu postrzegają jako ruchome plamy (tylko tyle im trzeba). Para głównych oczu służy polowaniu. Widzą nimi w kolorze i stereoskopowo. Więc jest to niesamowity wynalazek :P
PS. Ptaszniki nie są "prymitywne" (była dyskusja na ten temat niedawno) :P
-
Jasne... Satry (raczej mlody), poczytaj troszke to moze sie dogadamy. Ptaszniki sa niemal tak slepe jak krety. Budowa ich oka jest niezwykle prosta i w dodatku posiadaja ich niewielka ilosc (2 pary bodajze).
Co od portii jeszcze: ten pajak drugi BYL SZTUCZNY ZROBIONY Z METALOWYCH PRETOW (czy z czegos takiego, w kazdym badz razie blyszczalo jak stal) i on sam byl dalej ustawiony niz 2 m, to na pewno. Wyswietlany, niewyswietlany, byl dzielem czlowieka i koniec.
-
Ptaszniki mają 4 pary oczu, czyli 8. I nierozróżniają tylko dnia i nocy. Ptaszniki niewidzą obrazu statycznego.
-
no to nie wiem jak wyjasnicie akcje z moim cambridgei L7. (nie wiem czy byl to przypadek czy celowy atak) mianowicie karmilem cabri swierczszem. gdy ten sie krecil kolo jego gniazda pobudzil pajaka ktory wyszedl do polowy, swierszcz wlazl na sciane fauna (3-4cm w gore) w miejscu gdzie nie bylo ani jednej nitki pajeczyny i siedzial nieruchomo. cambri w ulamku sekuny wyskoczyl z gniazda prosto na niego. nie byl to matrix ze od razu wbil w niego zeby ale prawie centralnie skoczyl na niego po czym swierszcz chcial dal w długą ale mu nie wyszlo zabardzo tak wiec nie wiem czy byl to tylko przypadek czy zaplanowwany atak ??.
ps. apropo porti to ten pajak posiada zmysl planowania ataku. nie wiem jak z innymi pjakami
-
tylko tobie widać wydawalo sie ,ze swierszcz "siedział nieruchomo" , albo pajak zdolal namierzyc go w chwili gdy jeszcze sie ruszal
-
Obrazu nie ale oczy maja komorki swiatloczule, ktore rozpoznaja swiatlo od jego braku...
-
PyRyLy, tam byly nitki pajecze, ktorych ty nie widziales, albo swierszcze sie poruszal, tylko ty tego nie widziales. Pajak doskonale wie, gdzie siedzi jego ofiara. Nie musi miec do tego cech ludzkich (najbardziej ułomnych w swiecie zwierzat, niestety...).
-
Z pewnej odległości pająk wyczuwa włoskami nawet tak drobne drgania powietrza jaj te które powodują ruchy odwłoka swierszcza w trakcie przepompowywania limfy.Atak był zaplanowany-ale nie za pomocą wzroku
Uprawnienia umieszczania postów