Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: KILKA PYTAN INNYCH NIZ WSZYSTKIE :)

Create
    Guest

KILKA PYTAN INNYCH NIZ WSZYSTKIE :)

Mam pytanko pytam z czystej ciekawosci To beda wiedziec raczej bardziej doświadczeni hodowcy

Jaki zasieg widzenia maja pajaki?? (chodzi mi o to czy widza tylko z przodu czy tesh boki lub tyl siebie)

Create
    Guest

Re: KILKA PYTAN INNYCH NIZ WSZYSTKIE :)

Mialo byc kiklka pytan ale na reszte znalazlem odpowiedz i zapomnialem zmienic tytulu tematu SORX

ProfesYonalista
    Guest

one prawie nic nie widzą jezeli pytasz o ptaszniki

ironkapela
    Guest

Bardzo maly...

DAAMOOK
    Guest

Wlasnie odladalem na National geographic program o skakunach. One widza i to na dodatek calkiem dobrze. W kolorze i na dosc duza odleglosc. Przykladowo pokazany byl jakis przedstawiciel skakunow ktory sie odzywia komarami i specjalnie wybiera te ktore sa opite krwia.
    I tak z okolo 0,5 do 1 metra potrafil rozpoznac na tv ktory komar jest opity i go zaatakowac.

Co do maszych ptasznikow hodowanych w terra to sadze ze widzenie nie jest zbytnio dobre. Raczej polegaja na wrazeniach np drgan podloza/powietrza.

SDY
    Guest

Albo inny przedstawiciel skakunow: portia. Tn pajak to chyba szczyt ewolucji pajakow. Pokazywali jak sie porozumiwa. Sztuczny pajak ktory nadawal sygnaly byl z 5m jak nie lepiej od prawdziwego pajaczk, a ten mu odpowiadal...

TylerPL
    Guest

Moja Boehmei(L11):
    -wrzuciłem świerszcza do terra. świerszcz nie chciał się ruszaj, a Bohemka była do niego odwrócona tyłem. Więc popchnąłem świerszcza pędzelkiem. Świerszcz podskoczł, pająk w tym czasie się zdążył odwrócić i złapać świerszcza jeszcze w locie!!! Więc może wzrok mają słaby - bo inaczej by go zobaczyła, ale na ruch reagują błyskawicznie!!!

Moja Irminia(L5):
    -atakuje świerszcze błyskawicznie. raz świerszcza, który był 1/2 taki jak ona więc raczej duży, zaatakowała od tyłu (tylko bez skojarzeń proszę!) i później przewróciła się na grzbiet, tak by jego nogi były w górze i nie stanowiły dla niej zagrożenia!!! To było na prawdę piękne polowanie, jak sprytnie poradziła sobie z tak dużym świerszczem!

P.S. Pisze sie skojażeń czy skojarzeń, bo właśnie nie wiem... :P

SDY
    Guest

Yyyyyyyy, Tayler, a co to ma wspolnego ze wzrokiem pajakow? Ptaszniki reaguja na drgania podloza, poruszanie nici ktore rozprzedzaja dookola ale nie polegaja na wzroku:/ One widza tylko czy jest dzien czy jest noc... I moze niewiele wiecej. Jesli chcemy dobry wzrok u pajakow to skakuny, maja tyle tych swoich oczkow ze poezja i to oczkow duzo lepiej wyksztalonych niz ptaszniki...

Animal
    Guest

To nie był sztuczny pająk tylko pająk wyswietlany na ekrani, a pozatym to nie było 5 m. tylko 2.

Animal
    Guest

>One widza tylko czy jest dzien czy jest noc... I moze niewiele wiecej.

To nie jest prawda. Mimo że ptaszniki są prymitywne, są zaopatrzone w zmysł wzroku nie na darmo. Pająki nierozróżniają tylko dnia i nocy. Ptaszniki widzą na ok 1,5 m , ale nie tak jak my, dla nich statyczny obiekt jest po prostu niezauważalny. Widzą tylko to co się porusza - i to na tyle szybko żeby ptaszniki mogły go zobaczyć.SDY napisał(a):

Uprawnienia umieszczania postów