Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Po ktorej wylince samica geniculaty moze miec kokon?

castellano
    Guest

Po ktorej wylince samica geniculaty moze miec kokon?

Witam
    Mam pytanie: jak rozzpoznac ze do samicy genicualty mozna juz dopuscic samca po to by miala kokon (no bo po coz innego? jako obiad?) Po ktorej musi byc wylince i czy mozna to jakos inaczej rozpoznac? Przy okazji to jak tez sprawa wyglada z samcami? Musza byc napelnione to wiem ale czy to latwo zauwazyc? I ile trzeba czekac zeby po kopulacji znow byl gotowy?
    Pozdrawiam i prosze o odpowiedz

pol
    Guest

Re: Po ktorej wylince samica geniculaty moze miec kokon?

samice geniculaty najczesciej dojrzewaja po 2,5 roku lepiej dopuszczac troche starsze
    samce puki sa w miare swierze i w dobrej kondycji napelniaja sie średnio co dwa tygodnie
    tak przynajmniej jest u mnie!!!!
    to nie jest tak ze samica dojrzewa po 12 czy 13 wylince i juz, czasem jak ktos "powoli" hoduje pajak slabo go karmi, ten wolno rosnie rzadko linieje i dojrzewa takze po 2,5 roku choc jest L11
    innym razem ktos "goni" pajaka" i w dwa i pol roku ma samice L14 9cm cialka ktora wlasnie co dojrzala!!
    nie ma reguly tylko przeliczanie "mniej wiecej" na wylinki
    pozdrawiam Paweł

vendetta
    Guest

Dokładnie! moja samica niby L13-14 ogromna jednak o jakies na moje oko 6-10 m-c za młoda, pozarła samca, nie zwracając uwagi na zaloty wogóle. 2 lata a dla pewnosci i dobra samca 2,5.

Awikularia
    Guest

Ja zwykle dopuszczam A. geniculata, jak samica ma 3 lata. Z tego co wiem, inni hodowcy postepuja podobnie. Po samych bulbusach nie da sie poznac, czy samiec ma je napelnione, czy nie. Mozna szukac sieci gdzies w rogu terrarium. Jak samce sa gotowe, to niektore stukaja o scianki terra, ale nie jest to regula.

PLU
    Guest

Ja zapładniałem niedawno moją Genie i jest po 13 wylince a pożarcie samca zdarza się nawet 100% dorosłym samicą !!!

Uprawnienia umieszczania postów