-
Re: Kokon -niewypał (co było nie tak)
gdy samica miala kokon to w terrarium tez miala higrometr i mysle ze pokazuje dobrze , a kiedy woda sie skrapla to wilgotnosc bliska jest 100% .W powietrzu nie moze sie zmiescic wiecej H2O wiec para sie skrapla i osadza na sciankach.
Nie mam do nikogo pretensji , tylko widze pewne rozbieznosci w wypowiedziach .
Mam jeszcze 2 samice zaplodnione i tez powinny zlozyc kokony na dniach wiec luzik bluzik
930 jaj poszlo do kosza , ale cóż
Mam nadzieje ze nastepnego kokonu nie przemocze :P
Ale to dziwne bo nie wszystkie jaja sa zapadniete , mozna doszukac sie jajek ktore wygladaja ok i jest latwo je rozgniesc
-
a przed zrobieniem kokonow inkubator i sprzet byl testowany na sucho i wydawalo sie ok
-
Może skoro ludzie tworzący opisy rozmnazania oceniają wilgotność na oko to tutaj jest błąd i nie ma być ona 80-90 % a moze powyzej 90 % ?
a jakiś oszołom w opisie vagansa napsial ze wilgotnosc nie moze przekroczyc 70% bo jaja splesnieja
Nie wiem jak inni ale wg mnie jesli para skrapla sie , to wynika to stad ze powietrze jest nią już przesycone przec co wiecej nie moze sie jej juz pomiescic a to oznacza ze jej zawartosc w powietrzu wynosi 100% i wiecej nie wejdzie.Podobnie jest z roztworami plynnymi.W roztworze powyzej 100% rozpuszczone ciało krystalizuje sie.
Jeżeli sie myle to niech ktos mnie poprawi udowadniajac swoja teze naukowo
-
No moze do konca jest tak z tym skraplaniem... Zauwaz ze im wieksza roznica temperatur miedzy jedna a druga powierzchnia tym wilgoc latwiej sie skrapla. Np wyjmujac mineralke z zamrazarki, albo piwo, butelka jest "mokra". Natomiast taka sama butelka w tym samym ponieszczeniu ale o temperaturze pokojowej jest suchutka...
Skraplanie sie na sciankach nie mowi nam wiele o wilgotnosci powietrza...:]
-
no tak , więc nie mozna mowic ze ktos ma wieksza wilgotnosc bo mu sie skrapla woda na sciankach
-
wiadomo tylko tyle ze temperatury w srodku inkubatora i na zewnatrz sie roznia
ale u mnie nic sie nie skraplalo tez dlatego ze inkubator tez byl jakby w srodku terra w ktorym temp byla taka sama wiec zadnej roznicy temp nie bylo
-
Powiem tak,nie wiem czy 70 czy 90 %.Jakie to ma znaczenie?Mokro ma byc i tyle,to zwykłe vagansy a nie Bóg wie co,po co higrometry,itp.To sie lęgnie jak sie ma wylęgnąć i tyle.Nawet przy 70 % by sie wylęgło ,wiec logiczne jest że musiało być mniej.Po to jest kokon zeby zabezpieczuc jaja przed utratą wody.U Ciebie musiało byc poniżej 60 % i trudno na ten temat dyskutować.
Wniosek-technika (czyli higrometr) nie pomaga,liczy się doswiadczenie
-
Czlowieku 100% wilgotnosci to ma woda......hehehe
-
tak mówimi i mówimy o tym higrometrze a moze poprostu go nie wyskalowałeś przed uzyciem odpowiednio i pokazywał zły parametr ??
a co do inkubacji to ma być tak jak Robert mówi - woda na ściankach - nigdy na kokonie :P i będzie ok ,
-
higrometr byl sprawdzany i dziala dobrze, nawet jakby sie troche mylil to nieznacznie.
stopa - jeśli ty myslisz ze powietrze nie moze miec 100% wilgotnosci to jesteś idiotą - sorry za wyrazenie ale jak nie masz pojecia to sie nie wypowiadaj bo mowimy tu o wilgotnosci jako zawartosci pary wodnej w powietrzu , cofnij sie do szkoly podstawowej (o ile teraz w niej nie jestes). Normalnie w swoim pokoju masz wilgotnosc rzędu kilkudziesieciu procent ale nie jest to rownoznaczne z tym ze kilkadziesiat procent powietrza stanowi woda, jezeli to nie dociera do ciebie to zapytaj jakiegos fizyka lub meteorologa albo poczytaj troche literatury
Woda na sciankach oznaczać mzoe tyle ze :
1. Mieszanina powietrza jest przsycona parą wodną , wilgotnosc przekroczyla 100%
2. Istnieje dosc wyrazna roznica temperatur wewnatrz inkubatora i poza nim
Innej mozliwosci nie ma , wiec woda na sciankach nie moze byc wyznacznikiem zadnej wartosci wilgotnosci ,dlatego wlasnie uzywa sie urzadzen elektronicznych do mierzenia tej cechy powietrza.
Wg mnie błędnie rozumiecie pojecie wilgotnosci podajac w opisach rozmaite historie i chcialbym to zdementowac, a wilgotnosc powinna byc wyzsza niz 90%
Teraz wydaje mi sie troche dziwne ze osoby ktore przy inkubacji na oko okreslaja sobie wilgotnosc i nigdy tak naprawde nie mierzyli jej operują liczbami . Ja nie wiem jak mozna na oko okreslic zawartosc jakiegos gazu w mieszaninie wielu gazów . To tak jakbym na oko okreslal zawartosc tlenu w -powietrzu czy azotu (gdyby te wartosci nie byly6by zmierzone wczesniej a teraz ogolnie znane nikt by sie pewnie tego nie podjął )
Ja będę eksperymentowal z inkubacja az wypracuje sobie taką temp i wilgotnosc przy ktorej zaden kokon nie zgnije ani nie zeschnie sie . A zalezy mi na tym dlatego ze w przyszlosci oczekuje calej serii kokonow i nie lubie liczyc na szczescie czy przypadek
Uprawnienia umieszczania postów