Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Kokon -niewypał (co było nie tak)

Slaf
    Guest

Kokon -niewypał (co było nie tak)

Kokon vagansa , złożony 28 dni temu , dzis otworzylem i zobaczylem cmentarz .

Byl inkubowany w wilgotnosci 80-90% , chwilowo moglo spasc do 78 . Temperatura 26-30 C . Wszystkie wartosci byly kontrolowane codziennie na higrometrze elektronicznym i termometrze .

Poczatkowo opiekowala sie nim samica przez 14 dni , a pozniej byl w inkubatorze .

Co sie z nim stało ?
    Czy może też był niezaplodniony?
    Prosze o wypowiedzi ludzi rozmnazajacych pajaki .

W zalacznikach dolaczam fotki .

Slaf
    Guest

Re: Kokon -niewypał (co było nie tak)

a tu jajka z bliska

robert.p.
    Guest

Widac wyraznie-jaja są wysuszone,zbyt niska wilgotność.Po tym czasie nawet niezapłodnione jaja powinny być jeszcze niezaschnięte.Ja trzymam kokony w wyższej wilgotnosci,nie mierze jej ale na sciankach pojemnika jest bez przerwy woda.Dno tez jest wilgotne i to mocno.
    Mogły juz zaschnąc gdy samica go trzymała.Dlatego ja zawsze zabieram kokony po 2-3 dniach

Slaf
    Guest

jak pytalem o wilgotnosc to mowiles wtedy ze 80-90 % to dobrze
    To higrometr klamie ? Woda rzeczywiscie nie skraplala sie za bardzo

robert.p.
    Guest

Ja nie wierze w higrometry.Woda ma być na sciankach i tyle.Trudno powiedziec co było zanim wyciągnełes kokon z terrarium.W zasadzie jesli było pow 75 % wilg.to wszystko powinno być ok.Jestes pewien ze ten higrometr dobrze wskazuje?Jaja są mocno zaschniete,jakos mi to na 80 % nie wygląda.Brachypelmy lęgną sie bez problemu,nigdy nie zdarzył mi się zaschnięty kokon co najwyżej splesniały.
    Higrometry często są zle zeskalowane.To tylko masówka na handel..A każdy kto miał kokony ci powie ze jesli wilgotnosc jest naprawde w gr. 80-90 % jaja nie zaschną.

dario
    Guest

POPROSTU ZA BARDZO SIE WKRECILES.PO CO TE POMIARY TEMPERATURY I WILGOTNOSCI?

robert.p.
    Guest

heh Darku masz racje w 100%

Tomek_Nie
    Guest

jeszcze wypowiedz wygladajaca mi na pretensje ,taka wskazowka na przyszlosc ,czesto warto zrobic cos ,,na oko'' niz ufac sprzetom sprzedawanym w sklepach ktore sa rozregulowane i trzeba wiwdziec tez o tym ze nalezy kazdy higrometr ustawiac przed uzyciem jajeczka wysuszyles i to mocno . przykro mi.

Foxtrott
    Guest

u mnie podobnie się z metallicami stało.... chyba przesuszyłem:/

Awikularia
    Guest

Hmm, a ile samica miala kokon przed odebraniem go jej? Moze faktycznie wtedy wyschly? A mozliwe tez, ze jajeczka byly po prostu niezaplodnione?

Ja mialam podobny przypadek z kokonem Brachypelma albopilosum ze 2-3 lata temu. Po prostu go zaniedbalam i jajeczka wyschly. Nie lam sie, nastepnym razem bedzie lepiej .

Uprawnienia umieszczania postów