Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Czy ktos ma foty otworu gebowego?

SDY
    Guest

Czy ktos ma foty otworu gebowego?

Jak w temacie. Zastanawialem sie jak dokladnie i z bliska wyglada otwor gebowy ptasznikow (generalnie pajakow). Chozi mi o zdjecia robione z duzym powiekszeniem, zeby wszystko bylo choc w miare widoczne.

Bo przyznam sie ze nie mam pojecia jak to wyglada. Czy to po prostu dziurka jest, czy wystepuja jakies twory pod tytulem szczeki(?), filtry, czy cokolwiek innego.

Czytalem artykulik na tp ale tam pokazane byly jedynie zeby jadowe, a z samego teksztu jaos nie potrafilem sobie tego wyobrazic.

Z gory dzieki za jakiekolwiek info i foty.

Grażynka
    Guest

Re: Czy ktos ma foty otworu gebowego?

właśnie zęby jadowe stanowią "otwor gebowy" pajką rozpuszcza pokarm a następnie "wypija" "wysysa" tą papke włąśnie po przez zęby jadowe ;]

Mały
    Guest

Grażynka napisał(a):

> właśnie zęby jadowe stanowią "otwor gebowy" pajką rozpuszcza
    > pokarm a następnie "wypija" "wysysa" tą papke włąśnie po przez
    > zęby jadowe ;]

Nie, nie, nie pajak ma gardziel przez ktory wsysa pokarm w postaci plynnej...
    Polecam - http://www.terrarium.com.pl/forum/re...=72590&t=72479

SDY
    Guest

Dzieki Mały, ale juz czytalem to. I wlasnie po lektuerze tych artykulikow mnie to zaciekawilo. Tam nie ma pokazanego otworu gebowego. Jeszcze jest jeden fajny artkulik (ksiazka) kilka postow nizej podany przez dziki_zwirz'a, ale pewno juz to widzieliscie:P Tam jest opisana budowa otworu geb. ale ja chcialbym to zobaczyc na wlasne oczy. Dlatego dalem tego posta

ponczos
    Guest

Zobacz na fotki SebastianaE w dziale "Zdjęcia" - na dolnych zdjęciach jest z tego co pamiętam irminia i fajnie "pokazuje mordkę". ) Nie jest to dokładnie to co chcesz ale zawsze coś. ) Tu masz link: <a href=http://www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=109&i=23074&t=23074>http://www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=109&i=23074&t=23074<a/>

robert.p.
    Guest

To zdjęcie które ostatnio robiłem,ten jasny punkcik pod szczękoczułkami to właśnie otwór gębowy.

SDY
    Guest

Aha. Dzieki. A z jeszce wiekszym zoomem ma ktos jeszcze? Tak zeby bylo widac dokladnie jak on jest zbudowany.

robert.p.
    Guest

Jeszcze jedna fotka.To wszystko na co stać mojego Pentaxa.Chyba żebym miał jakies punktowe żródło światła o dużym natężeniu.Popróbuje jeszcze

Grażynka
    Guest

to tego nie wiedzialem .... ;] ..... tak to jest z terrarystyka codziennie dowiadujemy sie czegoś nowego o tych wspaniałych zwierzakach ;]

robert.p.
    Guest

To chyba jest lepsze

Uprawnienia umieszczania postów