-
Re: jak to jest z tym jadem......?!?!?!
Amen
-
pajak zabija jadem po czym wstrzykuje enzymy trawienne które "rozpuszczają" ofiare...ale jad i enzymy to nie to samo...
a odnośnie jadowitości pajaków...na świecie sa bodajrze 2 albo 3 gatunki pajków NIE posiadających jadu (reszta posiada silniejszy lub słabszy jad)...morda chyba zna ich nazwy a wiec niech on sie wypowie ;]
-
Dokładnie. Wszystkie ptaszniki są jadowite ale jest kilka (chyba za mocne słowo) gatunków>>pająków<< które jadu nie posiadają. Złapana zdobycz jest szczelnie owijana pajęczyną, po czym do środka wstrzyknięte zostają enzymy trawienne, pająk wsysa to co rozpuszczone i znowu zalewa enzymami, tak kilkakrotnie (nawiasem mówiąc fajnie wygląda taki pajęczynowy balonik nazmiane napompowany i wypompowany)
-
widze ze nie rozumiesz zróznicy pomiedzy jadem i wysysaniu "witamin" ze swierszcza przez pająka a enzymami trawiennymi.
jad zabija i pozwala na zjedzenie ofiary, pająk mieli go w żebach dopóki wszystko wyssie, reszte pakuje do siebie do środka i tam swierszcz jest trawiony. czyli rozkłada sie jego, pancerz itd. przeciez pajak nie wyssie ci zebami czułem, czy naskórka swierszcza ,dlatego to sie rozkłąda w środku.
podobnie uczłowieka, masz enzymy trawienne w slinie (u ptszników to jad) i jeszcz sobie kanapke i jesz i jesz i połykasz, ale proces trawienia odbywa się w środku poprzez kwazy żołatkowe czy jak to sie tam nazywa. !! !! !!
-
A czy ktos mowi, ze pajaki przez zeby wsysaja pokarm?????
Przeciez maja uklad gebowy, ale uklad pokarmowy pajakow nie jest przystosowany do wchlaniania innego pokarmu, jak plynny.
-
Polecam ciekawy artykul na ten temat link podalem juz powyzej, ale jeszcze raz powtorze...
http://www.atshq.org/articles/Digestion.pdf (ang.)
http://www.terrarystyka.com.pl/artyk...20030403224320 (pol.)
-
To tak jakbys zapytal czy wszystkie psy gryzą...Kazdy ptasznik ma jad
-
a ty znowu swoje.
pajaki nie pakuja sobie nic do otworu gębowego, żadnych kawałków świerszcza ani nic, a chityny w ogóle nie rozkładają (śmieszy mnie ta teoria, że owady z wiekszą ilością chityny pozwalają ulepszyć pancerz pająka - to tak jakby poprzez jedzenie cudzych paznokci rosły mi moje), tylko ją zostawiają i zwijają w kulkę. I nie tylko chityny, gdy wrzuciłem mojej dorosłej cambri dorosłego samca irminii, wbiła się tylko w karapaks i ssała, lekko go rozpuszczając, ale nóg i reszty nie zjadła.
z reszta maly podal ci linka wiec poczytaj sobie.
-
Dokladnie. Maja cos takiegoja zoladek ssacy a trawienie jest zewnetrzne (cos jak u rozgwiazd, aczkolwiek nie do konca...). Jad zabija, nastepnie enzymy rozkladaja ofiafe POZA cialem pajaka a dopiero strawiona "papka" zostaje :wsysnieta" do zoladka gdzie rozpoczyna sie proces przyswajania substancji odrzywczych.
A propo. Ma ktos dobre zdjecia aparatu gebowego (czy otoru jesli ten pierwszy nie zostal wyksztalcony) pajakow? Bo jestem ciekaw jak to wyglada z bliska.
Uprawnienia umieszczania postów