Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: jak to jest z tym jadem......?!?!?!

babka
    Guest

Re: jak to jest z tym jadem......?!?!?!

Każdy ptasznik ma jad. Jest kilka pająków nie posiadających jadu ale dokładnie nie pamiętam jakie to gatunki. Może ktoś wie.?

Neki
    Guest

Heheh wszystkie maja jad Dlaczego ?? juz odpowiadam bo jak by zabily swe ofiary ?? jak je rozpuszczaly i jadly ?? no powiedz cie jak ?? jesli ktos twierdzi inaczej niz ja to pisac ( Moge sie mylic ) a jesli sie myle to nich opisze mi sposoby zabijania bez jadu i konsumpcji

pozdrawiam

Dark Raptor
    Guest

Wszystkie ptaszniki są jadowite.
    Podobno niektóre pająki z rodziny Uloboridae mają uwstecznione gruczoły jadowe. Ale chyba tylko część z nich jest niejadowita.

chrzanu
    Guest

no jednak sie troszkę mylisz :P
    otóż jak pająk zjada np. świerscza to wystarczy ze go ukłuje i wrzuca od razu do siebie, a swierszcze jesta przeciez trawiony w środku enzymami a nie jadem.
    jad jedynie byłby mu potrzebny do zabijania większych ofiar w warunkach naturalnych gdzie w sumie to on jest ofiarą i broni się tymi kłami z jadem.
    wszystkie ptaszniki mają jad i niema innej opcji

TOXYN
    Guest

A ja zawsze myślałem ze to właśnie jad rozkłada ofiarę i pająk potem wysysa ze środka już rozpuszczone wnętrzności

chrzanu
    Guest

wysysanie wysysaniem, ale ogólny proces trawienia odbywa się w środku, przeciez nie mieli ci swierszcza w zebacz tylko go wpycha przez iles tam sekund i tyle go widziałes :P

cyclosternum
    Guest

Dark Raptor napisał:
    "Wszystkie ptaszniki są jadowite."
    i miał racje bo dark to mądry człowiek

kak
    Guest

chrzanu, co ty, za przeproszeniem pieprzysz?
    ofiara jest trawiona na zewnatrz, "jad" wydzielany przez pajaki to nie tylko jad, ale także enzymy trawienne, dlatego niektóre ofiary umierają tak długo.
    a pająk wsysa to, co się rozpuści

i nie wpycha go, tylko mieli czasem zębami, żeby powbijać się w inne miejsca.

Mały
    Guest

'All spiders, except the hackled orbweavers (Uloboridae) and certain species of the primitive segmented trapdoor spiders (Liphistiidae), have venom.

Robert Gale Breene III, 'Spider Digestion and Food Storage'

Robson
    Guest

WSZYSTKIE PAJAKI MAJA JAD!!!

Uprawnienia umieszczania postów