-
Re: Ile żyje Ptasznik??
zalezy od gatunku ale cos 11-12
-
Shalafi własnie cos mi sie to nie zgadzało z tym co ja czytałem:]
-
Bo ja będe miała ptasznika czerwonokolanowego któty jest po 5 wylince i chce wiedzieć ile lat jeszcze pozyje.
-
Jezu jak go nie zamęczysz to długo sobie pożyje .Samce dojżewają różnie, Robert.p pisał o murinusie który dojżał chyba po 8 wyl więc są wyjatki.Jak chcesz wiedzieć ile mniejwięcej żyje samiec to przeczytaj opis tam to pisze.http://www.terrarium.com.pl/ptasznikczerwononogi.php
A tak pozatym Beyonce=Natalia_13=Nenny ??
-
Aha, ok dzięki, ale o co ci chodzi z tym na dole??
-
Do doroslosci samca musisz poczekac okolo 2-2,5lat. Zalezy od warunkow i osobnika. Wedlug opisow to po ostatniej wylince maksymalnie 2 lata. A czy tak bedzie - nie wiadomo. Np. Moj samiec A. metallici zyje juz 8 m-cy a w opisach podaje sie maksymalnie do pol roku.
SD AS - czytaj dokladnie tresc :P (ptasznik czerwonokolanowy)
-
Ok dzięki za odpowiedzi!
-
-
Ktora to wylinka.... Hm, na pewno nie 8. U B. smithi samce dojrzewaja z reguly okolo 12 linienia (moze to byc takze 13 lub 14). Zyja stosunkowo dlugo, jak na samce - do 2-3 lat po ostatnim linieniu, aczkolwiek nie jest to regula. Dobry do rozmnazania bedzie i tak 6-8 miesiecy po ostatnim linieniu.
Beyonce, ostatnie linienie to takie, po ktorym samcowi pojawiaja sie na odnozach narzady kopulacyjne (tzw. bulbusy) i haczyki. Ile to jest wylinek, zalezy od gatunku i od samego osobnika. Jedne dojrzewaja wczesniej, inne pozniej. Ale zanim maluch po 5 wyl. ci dojrzeje, to mina ze 3 lata.
-
Aha, ok dzięki. Właśnie o to mi chodziło.
Uprawnienia umieszczania postów