Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Kolejny mit do obalenia?

leviatan
    Guest

Kolejny mit do obalenia?

W FAQ ptaszniki jest napisane cytuję:

"25. Czy głośna muzyka jest w stanie zagrozić ptasznikowi?
    Ptaszniki są głuche i nie słyszą dźwięku. Wyczuwają jedynie drgania podłoża i otoczenia, poprzez luźne włoski czuciowe występujące na kończynach. Muzyka sama w sobie nie jest w stanie zagrozić ptasznikowi, jednak basy i dudnienie jest dobrze odczuwane przez ptasznika i wywołuje u niego stres i niepokój (w naturze ze zjawiskiem tym pająk styka się przeważnie przy trzęsieniach ziemi). Terraria ptaszników powinno trzymać się zdala od subwooverów oraz sprzętu RTV. Powinien być to w miarę spokojny pokój."

Moje terrarium z P. cambri L8 stoi 10 cm od głośnika z komputera. Słuchając głośno muzyki (Iron Maiden, Kreator...) nie zauważyłem, żeby pająk wykazywał jakieś niezadowolenie, czy chociażby zrobił się agresywny. Zachowuje się tak samo w trakcie grania muzyki jak i bez muzyki. Może się mylę ale to kolejny mit do obalenia. Mam nadzieję, że rozpocznie się na ten temat ciekawa i kulturalna dyskusja.

madOx
    Guest

Re: Kolejny mit do obalenia?

Elo,

Przez jakis czas trzymalem pajaki blisko kolumn. Nie zauwazylem jakichkolwiek zmian. Poza tym ile tej muzyki sie slucha? Caly dzien ? Jak dla mnie to troche przesadzona sprawa...nie wiem, moze sie myle :P

Pozdrawiam

Koc
    Guest

Też kiedyś się tego obawiałem, ale rzeczywiście chyba muzyka nie negatywnego wpływu na pająki. Może w jakichś ekstremalnych sytuacjach?
    A może ktoś spróbowałby to sprawdzić? Posiadając dużą grupę młodych pająków z jednego kokonu można by zbadać wpływ muzyki.

Dawidptasznik
    Guest

jam mojego smithiego trzymam jakies 20cm od glosnika z kompa i nie zauwazylem jak leci mozyka lyb jakis dzwiek zeby cos robil jak spi to spi a ja chodzi to chodzi nie ribi nic po zatym co robil przed sluchaniem muzyki!!!
    POZDRO

leviatan
    Guest

a skąd wiesz kiedy twój smithi śpi? :> hihihihihi:P

Atrax
    Guest

Ja slucham glosno Mayhem, a pajaki mam przy glosnikach juz od 2.5 roku. Muzyczka, ktorej slucham specjalnych basow nie wywoluje. Pajaki nawet nie ruszaja sie.

Zauwazylem jednak, ze jak wlaczam jakies UMCE UMCE i inne mozgoj**** dla mnie dzwieki, to widze, ze moje pajaki staja sie niespokojne, bardziej aktywne. Nie toleruja ziomalenia specjalnie.

Wiec jak dla mnie, to to nie jest zaden mit, bo obserwuje to na wlasnych pajakach.

Zreszta co ci szkodzi sprobowac. Sluchaj przez 2 lata non stop techno i trzymaj terraria przy subwooferze.
    Wtedy bedziemy mogli dopiero obalac mity :P

Ben
    Guest

Z fizycznego punktu szyba od terra moze sluzyc jako wzmacniacz dzwiekow, ktore nastepnie przenoszone sa na pajeczyne. Kiedys byl poruszony temat ze pajaki mozna tresowac. Stad moze po pewnym czasie pajaczek przezwyczaja sie do pewnego rodzaju drgan i poprostu przestaje na nie reagowac. Ale to tylko takie moje rozwazania z fizycznego punktu

Ps. Moje pajaczki nie wykazuja zainteresowania na muzyke.

SebastianE
    Guest

Bo "głośniki" od kompa to nie głośniki Tu chodziło o bardzo niskie częstotliwości, które wydobyć z siebie potrafi niewiele głośników. Przy takich dźwiękach na wodzie w szklance czy akwarium zaczynają tworzyć sie fale jakbyś wrzucił kamień do jeziora, a meble zaczynają "chodzić" po pokoju To jest nawet ciekawe zjawisko :P Od tego pająki na pewno dostałyby jobla.

PrzemekB
    Guest

Re: troche prawdy w tym jest

Zgodzę się z przedmówca...co to jest głośnik od komputera ??? chyba to nie głośnik ... ja mam pajaki 4 metry od głosnikow...wielki technics...troche glosniej podkrece muzyke i odrazu pajaczki uciekaja do kryjowek...te ktore zostaje albo ich nie maja albo są tak wychillowane jak albopilosa hehe sama muzyka jako dzwiek nie zagrozi pająkowi ale drgania scian i półek itd na których znajdują się ptaszniki to już co innego...a jesli macie pajaki w 20 cm od waszych głośników i pajaki nie reaguja nawet jak głosno puszczacie muzyke to macie chyba jamniki z 1940 i puszczacie na nich radio maryja hehehehe

daf
    Guest

No to spróbujcie jeszcze posłuchać przy ptasznikach głosno Dimmu Borgir, Children of Bodom, Behemoth, Vader itp.

Uprawnienia umieszczania postów