-
Re: Ktory nie wyczesuje wloskow i jest malo jadowity ?
A ja mam pytanie do zalozyciela tematu: czy to ma byc twoj pierwszy ptasznik? Jezeli tak, to polecam podrosnietego pajaka z rodzaju Grammostola - obojetnie jakiego. Avicularie sa dosc delikatne i padliwe - wiem wiem, zaraz pojawia sie glosy, typu "a Avicularia to byl moj pierwszy pajak i zyje" - ale nie rozmawiamy tu o wyjatkach, tylko o statystykach. Ale jezeli juz masz doscwiadczenie z ptasznikami i do tego nadrzewnymi, to mozesz sie pokusic o cos z Avicularia.
-
-
P.cambridgei
- szybko rosnie,
- nie wyczesuje sie,
- ciagle cos robi w terrarium
- nie jest zbyt drogi
Polecam tez kedziorka
- jest bardzo tani
- malo ruchliwy (dobry model do robienia fotek)
-
ja polecam ci Grammostola cala !!!
Albo cos z brachypelm !!!
POZDRO
-
witam,
czy ktoś ma może jakieś dokumenty o jadzie Grammostoli Pulchry???
bo niby wszędzie pisze że to niegroxny pająk i że ma słaby jad -jak brachypemy-ale niema konretów -czy kogos ugryzł-a ni niemogę go znaleść w tabelach jadu...
jeśli ktoś ma jakies informacje-albo tabele jadu gdzie są w-w -to proszę o linka(albo jesli kogoś ugryzł ten pająk)bo chciałbym się o nim dowiedzieć czegoś pewnego(niestety nie mam książek o konkretnych gatunkach pająków:/)
ps. czy można dostać odczynu alergicznego od wyczesanych włosków pająka-ale nie dlatego że go pacłem ręką:P ale tak poprostu-on się wyczewsuje w terr jak np. przygotowuje się do wylinki..a ja dostajenp. kataru...
z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
-
włoski nie powodują najczęsciej kataru(chyba żeby wdychac je w trakcie wyczesywania-w wiekszych ilosciach).Przy kontakcie ze skórą może powstawac wysypka w formie pokrzywki.Stopien reakcji ludzi na włoski jest rózny-od prawie calkowitego braku do silnego swędzenia i dużych zanikających po kilku godzinach "bąbli" jak po poparżeniu pokrzywą.W pudełku z pająkiem mogą oczywiscie znajdowac sie włoski,to naturalne ze zostają tam po wylince,czy po tym jak pająk przypadkowo czy celowo się wyczesze.
-
to najpierw przeczytaj temat tego wątku a potem polecaj
Uprawnienia umieszczania postów