Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Czy pająk się męczy?

Mieszany widok

PrzemekB
    Guest

Czy pająk się męczy?

Chciałbym zapytać czy pająk podczas np. szybkiego biegu lub polowania męczy się?. I czy pająk może zmęczyć się do tego stopnia aby zaczął wolniej iść po wysiłku jakim jest np bieg w celu ucieczki itp...

Tomek_Nie
    Guest

Re: Czy pająk się męczy?

osobiscie wydaje mi sie ze pajaki w jakis sposob tez sie meczą jak kazde inne stworzenia w koncu nie sa ,,perpetum mobile'' ale fajnie tez mnie to ciekawi ,moze ktos sie wypowie tak baridzje od strony biologicznej ...

wrobel_16
    Guest

mysle ze pajak jak kazda zywa istota gromadzi energie ina cos musi ja zuzyc wiec w jakims stopniu ja traci a to znaczy ze powinien sie meczyc szybciej lub wolniej no ale to tylko moje osobiste zdanie

Animal
    Guest

Prostym przykładem zjawiska zmęczenia się pająka jest proces przechodzenia wylinki. Mam nadzieję że widziałeś kiedys pająka tuż po wylince, który leżał jeszcze długą chwile przez zmęcznie.

PrzemekB
    Guest

tak ... ale chcialbym wiedzieć czy pająk potrafi biec długo "sprintem" i czy może pozwolic sobie na taki bieg przez krotki badz długi okres czasu....

seba
    Guest

Pająki męczą sie bardzo szybko. Ich metabolizm mięśniowy polega przede wszystkim na procesach beztlenowych. Daje to olbrzymią wydajność w bardzo krótkim czasie (patrz błyskawiczne reakcje pająków), lecz nie pozwala na długotrwały efektywny, duży wysiłek. Pająki po takiej akcji muszą troszke odpocząć, aby usunąć kwaśne metabolity z mięsni. Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów