Dodam Natalio, że w niektórych książkach wyczytasz że ptasznik zabije bez problemu człowieka? Uwierzysz w to?
Dodam Natalio, że w niektórych książkach wyczytasz że ptasznik zabije bez problemu człowieka? Uwierzysz w to?
tak nie napiszą bo to bzdura
W naturze pająki też jedzą żaby i nie powinno im sie ograniczać diety skoro płazy są dobrym pokarmem.
Nie mówie , że karmie żabkami, tylko zapytałem kto miał taki przypadek , że pająk po zjedzeniu żabki padł.
Pytanie proste, a odpowiedzi na temat coś nie ma, nie pytałem czy są pod ochroną czy nie i czy ktoś je "lawju" czy nie.
Owszem, ale dyskusja prowadzona jak dotychczas (tak samo jak to zacytowane Twoje zdanie) sugeruje niedoświadczonym terrarystom, że można karmić ptaszniki żabami. A jeśli nie mają pod ręką hodowlanych (których i tak raczej by nie poświęcili), mogą ich sobie poszukać w terenie.W naturze pająki też jedzą żaby i nie powinno im sie ograniczać diety skoro płazy są dobrym pokarmem.
Z teoretycznego punktu widzenia zgodzę się z Tobą, że raczej nie powinny zaszkodzodzić. Jednak odradzam z wiadomych przyczyn - ochrona!
Ktoś zainteresowany bliżej terrarystyką/zwierzętami powinien sobie właśnie takie pytanie zadać. Potem mamy takie przypadki pt. "ha, ha.. nakarmiłem swojego zwierzaka jaszczurką/żabą/rzekotką/wężykiem z ogrodu". I nie są to przykłady teoretyczne, bo były już takie sytuacje na forum parokrotnie.Pytanie proste, a odpowiedzi na temat coś nie ma, nie pytałem czy są pod ochroną czy nie i czy ktoś je "lawju" czy nie.
Jak macie urozmaicać dietę... bardzo proszę, ptaszniki jedzą nawet ryby. Jednak krajowe, odławiane płazy i gady to już lekka przesada.
Hahaha, popisuje się pod wypowiedzią Awi. Lecz ja jednak uważam że twoje posty są czasem bardziej żałosne niż twoje słownictwo.
Natalio_13, uprzejmie proszę cie o to byś niewypowiadała się na temat żadnego postu na forum pajęczaki. Możesz ew. wypowiadać sie na post na temat "mój pająk nie jadł już 2 tygodnie" etc. Radziłbym zasiąść przed lekturą naszego wspaniałego FAQ , poczytać posty np. usera robert.p lub Awikularia. prosiłbym też o spalenie lub ew. uszkodzenie książki, z której rzekomo bierzesz tą "nie okiełznaną wiedzę na temat pająków". Prosimy abyś nie wykłócała się na różne tematy z ludźmi zajmującymi się terrarystyką od paru ładnych lat, ponieważ ich wiedza poparta jest doświadczeniem - w przeciwieństwie do ciebie. Amen.
Powiem tyle zabki nie damo lubie je tak samo z myszami (które tez sie daje pająkom)i poprostu nie dam ich bo je lubie co innego z myszami dla wezy porpostu daje bo musze a i tak nie sprawia mi zadnej przyjemności widok duszonej myszy chciałem przejsc do karmienia wezy martwymi myszami ale w moim mieście nie dostane ich (musze zamówić ze szreka lub biofila) ale co ja bede pisał o wezach wkoncu to nie to forum.
Co do ciebie natalio to napisałem ze masz poczytać ksiązki hmm troche przesadziłem bo wkońcu to dla ciebie zbyt obraźliwe bo przeciez ty wiesz wszystko najlepiej to sie wkoncu zamknij i hoduj swoje ptaszniki przez jakiś czas a później sie wypowiadaj bo tutaj sie nie liczy teoria tylko praktyka piszesz ze wiesz wszystko a masz tylko brachypelme smithi ciekawe czy potrafiła byś sie zając innymi gatunkami a teraz nabierz doświadczenia w chodowli (wiesz sam mam go nienajwięcej nie tyle co ci którzy siedzą w ptasznikach po kilka lat ale mam go napewno więcej od ciebie) a co do twojej wypowiedzi ze jestem zacofany to powiem ci tylko to ze nie mam zamiaru prowadzic z tobą idiotycznych dyskusji a mój post potraktuj jak rade a nie chęć obrazy.
Jezeli cie obraziłem to przepraszam.