Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: Żabka

Louis Cypherr
    Guest

Re: Żabka

Kilka razy były na forum opisywane przypadki, gdy pająk w krótkim czasie po zeżarciu ćmy padał. Nie do końca wiadomo, czy to ona była bezpośrednią przyczyną zgonu, ale ja bym ciem nie podawał.

rastafaq
    Guest

Niech się wpisują osoby którym padł pająk po zjedzeniu :żabki, jaszczurki, ćmy bądź innego ustrojstwa złapanego na łace itd. Według mnie jest to bzdura.

Dark Raptor
    Guest

A czemu bzdura? Jeśli ktoś podał pająkowi np. kraśnika, w którego ciele jest cyjanek, raczej nietrudno o "ciekawy" efekt.
    Niektóre motyle i gąsienice mają właśnie takie sposoby obrony przed drapieżnikami... krajowymi, które "wiedzą" na co nie można polować.

rastafaq
    Guest

Chodzi mi o żaby, jaszczurki,ćmy,świerszcze (polne), koniki itp.
    Nie żadne wymysły natury, kraśniki czy nie wiadomo co, poprostu popularne owady.
    Wiadomo przecież że są takie co zaszkodzą same z siebie tak jak ten kraśnik cały, bo maja coś w sobie, ale to jest naturalna cecha, a żabka łąkowa nie ma nic takiego co by mogło zabić pająka, jedynie może owe żabka załapać jakąś chorobę lub pasożyty.

puss
    Guest

zjadl ta cme 19 godzin temu i jak narazie zyje, i zachowuje sie normalnie. juz nigdy mu nie dam cmy

spider13
    Guest

Wchodze na tcp a tu taka niespodzianka od dzisiaj natalko bedziesz moim wzorem wiesz moze swojemu smithiemu (o ile wiesz o co chodzi) bedziesz przygotowywała kanapki no ja nie moge tylko zeby niebyły większe od odwłoka bo sie zadławi a jak bedzie duzy to bedziesz go na spacer wyprowadzała.

Od dzisiaj bede swojej brachypelmie smithi dawał świerszcze mniejsze od odwłoka bo wiesz "małym sie tak daje."

Więc jezeli jesteś taka mądra za jaką sie uważasz to lepiej poczytaj troche ksiązek. Taka jest moja rada.

Dark Raptor
    Guest

kraśniki to zwykłe motylki... część dość pospolita, spotykana na łąkach.

Co do krajowych żab (a ze zgrozą widzę na Twojej liście i jaszczurki) w zasadzie wypowiedziałem się "bez komentowania". Są to zwierzęta pod ochroną i ich podawanie pająkom jest zwykłym przestępstwem (a podobno na tym forum tak lubimy zwierzęta, he, he... [sarkazm]). Jeśli kupisz anolisa, iguanę, kameleona... proszę bardzo, Twój wybór (najwyżej gadziarze z innych działów cię ukamienują :P)
    A pasożytów mają dużo... nawet więcej niż myślicie (możecie spytać się RobertaM - "dr Roberta" :P)

BTW. No i jako ilustracja do tego posta:
    http://www.arachnoboards.com/ab/show...02&postcount=5

natalia_13
    Guest

jakbyś nie wiedział to tą informacje wzięłam z książki o ptasznikach...... chyba nie jesteś zacofANY??

Awikularia
    Guest

Hemm, ksiazek o ptasznikach jest sporo, ale na polskim rynku trzy niezbyt ciekawe. Radzilabym zmienic publikacje :>:>:>:>

W sumie to mi przypominasz, natalio, dzisiaj uslyszane 10-letnie dzeiwczynki na podworku: hehehe, moj tato jest najwazniejszy; a wcale ze nie, bo moj, my mamy audi; a wcale ze nie, bo moj tato ma bmw; mamooooooooooooooo, ona mowi, ze moj tato jest gorszy niz jej tatooooooooooo....

Albo zmien sobie wiek w profilu (no bo coz, profil 15 lat, a tu natalia_13), albo nie wiem co.... dziecino, jak tak dluzej popiszesz, to sie bedzie coraz gorzej ludziom na twoj widok robilo... Idz sobie poczytaj cos o pajakach (np. nasze forum kochane - ale nie idz na forum terrarystyki, bo bardziej zglupiejesz), a pozniej sie powypowiadaj, ok? Znajomy mojego meza, od ktorego mamy zolwia, tez byl "terrarysta" - trzymal 20 cm czerwonolicego w akwa 10/25/20 i dawal mu chleb z kielbasa... To znaczy, ze sie znal?

Ja ie mowie, ze jestam gwiazda (no jak to nie? ) tego forum i nie wiem wszystkiego. Ale jak sie nie znam na fizyce jądrowej, ani na ukladach scalonych, to nie ide na takie forum sie wypowiadac.....

Awikularia
    Guest

Co do karmienia zabkami, bo w koncu o tym jest ten wątek: kochasz ptaszniki i bedziesz im dawal zabki? To jak to, kochasz tylko pajaki, a reszta zwierzat jest be? No coz, myslalam, ze jak ktos sie chociaz troche zajmuje zwierzakami, to tez ma na mysli ich dobro - i to nie tylko tych w terrarium....

Kup szarancze, swierszcze lub karaczany. W ostatecznosci idz zapoluj na pasikoniki (ale najpierw sprawdz, czy nie sa chronione) i takie zarlo dawaj pajakowi. I niekoniecznie mniejsze od odwloka czy czegos tam na ptaszniku :>

Uprawnienia umieszczania postów