-
uwarzajcie przy wspólnym chowie małych skorpów
Już nie raz słyszałem, że nawet u tolerancyjnych gatunków młode czasem się zjadają. Dziś sam to zaobserwowałem u swoich Hadogenes paucidens. Trzymałem razme dwie sztuki - jeden stale jadł i jest już podpasiony, drugi raczej niejadek. Dziś rano patrze a tu ten grubas trzyma drugiego i wcina go, pomimo, że wczoraj jeszcze dawałem im jedzenie wieczorem. Naszczęści chyba dopiero konsumpcje zaczynał bo skorpion żyje i nie widze żeby był jakoś szczególnie uszkodzony, a jadu do zabijania one naszczęście nie używają. Zobaczymy czy przeżyje bo jest mimo wszystko jakiś słaby.
Kanibalizm wśród młodych obserwowałem tez często u pluskwiaków Platymeris biguttatus, a dorosłe są względem siebie bardzo tolerancyjne.
-
Re: uwarzajcie przy wspólnym chowie małych skorpów
nie przeżył ((
-
uuuu szkoda skorpionika
-
kapa :-( nuczka na przyszłosc
-
u młodych skorpów nie jest to nic dziwnego, można to zaobserwować w każdym gatunku od E. italicus do A. australis, jest to bardo ciekawe podejscie do naturalnej selekcji, zachowanie to zanika o starszych skorpów, choć w czasie ustalania się hierarchi może dojść do kanibalizmu nawet u dorosłych skorpów, aczkolwiek u dorosłych nigdy mi się cos takiego nie zdarzyło jeszcze
-
Ja swoje e. italicus połączyłem dopiero jak przekroczyły po 3 cm całe. Wcześniej się bałem. A tak a ptopos: to po ilu wylinkach italicusy są już dorosłe i przestają rosnąć? Tyle tu postów, że trudno mi to znaleść.
Z góry dzięki.
Michał
-
-
Głowa do góry - mi ostatnio padł paucidens bez powodu Zdarza się czasem,nie ma co się przejmować - prawo natury.
-
Ja mam podobnie - dwa paucidenes trzymane razem, jeden łakomczuch, a drugi chudzinka -> mam, albo raczej miałem...
Dziś mam już tylko łakomczucha. Jeszcze nie wiem jaka jest tego przyczyna. Chyba tak poprostu mu się padło... ehhh
-
dziwne :/ może u młodych tego gatunku jeden zawsze dominuje reszte i dlatego nie powinno się trzymać ich razem :/
Uprawnienia umieszczania postów