Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: uwarzajcie przy wspólnym chowie małych skorpów

Mieszany widok

AGAM
    Guest

uwarzajcie przy wspólnym chowie małych skorpów

Już nie raz słyszałem, że nawet u tolerancyjnych gatunków młode czasem się zjadają. Dziś sam to zaobserwowałem u swoich Hadogenes paucidens. Trzymałem razme dwie sztuki - jeden stale jadł i jest już podpasiony, drugi raczej niejadek. Dziś rano patrze a tu ten grubas trzyma drugiego i wcina go, pomimo, że wczoraj jeszcze dawałem im jedzenie wieczorem. Naszczęści chyba dopiero konsumpcje zaczynał bo skorpion żyje i nie widze żeby był jakoś szczególnie uszkodzony, a jadu do zabijania one naszczęście nie używają. Zobaczymy czy przeżyje bo jest mimo wszystko jakiś słaby.
    Kanibalizm wśród młodych obserwowałem tez często u pluskwiaków Platymeris biguttatus, a dorosłe są względem siebie bardzo tolerancyjne.

AGAM
    Guest

Re: uwarzajcie przy wspólnym chowie małych skorpów

nie przeżył ((

Markoś
    Guest

uuuu szkoda skorpionika

marianex
    Guest

kapa :-( nuczka na przyszłosc

Mysza1983
    Guest

u młodych skorpów nie jest to nic dziwnego, można to zaobserwować w każdym gatunku od E. italicus do A. australis, jest to bardo ciekawe podejscie do naturalnej selekcji, zachowanie to zanika o starszych skorpów, choć w czasie ustalania się hierarchi może dojść do kanibalizmu nawet u dorosłych skorpów, aczkolwiek u dorosłych nigdy mi się cos takiego nie zdarzyło jeszcze

mnich87
    Guest

Ja swoje e. italicus połączyłem dopiero jak przekroczyły po 3 cm całe. Wcześniej się bałem. A tak a ptopos: to po ilu wylinkach italicusy są już dorosłe i przestają rosnąć? Tyle tu postów, że trudno mi to znaleść.
    Z góry dzięki.
    Michał

irve
    Guest

7

BooYaKa
    Guest

Głowa do góry - mi ostatnio padł paucidens bez powodu Zdarza się czasem,nie ma co się przejmować - prawo natury.

Larkin
    Guest

Ja mam podobnie - dwa paucidenes trzymane razem, jeden łakomczuch, a drugi chudzinka -> mam, albo raczej miałem...
    Dziś mam już tylko łakomczucha. Jeszcze nie wiem jaka jest tego przyczyna. Chyba tak poprostu mu się padło... ehhh

AGAM
    Guest

dziwne :/ może u młodych tego gatunku jeden zawsze dominuje reszte i dlatego nie powinno się trzymać ich razem :/

Uprawnienia umieszczania postów