Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Czym jest mieszanka albopilosy i emilii???

Saurus
    Guest

Re: Czym jest mieszanka albopilosy i emilii???

PRzykladem naturalnej hybrydy- a w sumie wlasciwiej, wg. teorii Baku, odmiany jednego gatunku jest nasza polska Żaba wodna (Rana esculenta), hybryda (zalezy, do ktorej teorii ktos sie przychyla ) Żaby śmieszki (Rana ridibunda) i Żaby jeziorkowej (Rana lessonae)- płodna, jak najbardziej!.
    Tak samo plodne sa (z tego co wiem) hybrydy slimakow Achatina achatina x Achatina fulica.
    Mysle, ze przykladow jest duzo wiecej- wiec niech nikt nie mowi, ze hybrydy (pojmowane wg obecnej systematyki) sa bezplodne- nie zawsze :P

chrzanu
    Guest

co do hybryd ślimaków to moje spojrzenie na sprawe dawania potomków się zmienia, gdyż niekoniecnzie jakie gatunki ze sobą będzie krzywac, to trzeba brac pod uwage ze slimaki zawsze sa obojniakami więc nie tracą przy krzyzowaniu zdolności do kopulacji czyli np u samców byłyby to plemniki, których slimaki nie tracą gdyż są obojniakami, samice natomiast nie byłyby płode a u ślimaków jest obojaniakiem, wiec jezeli straci jedno z tych funckji samca lub samicy to i tak z drugim osobnikiem moze sie skrzywoac, przynajmniej ja tak sobie to wyobrazam

SDY
    Guest

A co do zab... Prawda, swieta prawda, ale tyle ze to pzrebiegalo przez baaaardzo dlugi czas, a nie ot tak sobie w terrarium jakiegos niedoszlego boga chcacego stworzyc cos nowego. Pozatym, nie wiem Saurus czy jest ci wiadomy, fakt ze u zabek naszych kochanych co jakis czas (chyba 2 czy 3 pokolenia ale pewien nie jestem) MUSI dojsc do krzyzowki wtornej (tzn z. wodna musi ten teges z ktoras z dwuch, z ktorych "powstala": smieszki lub jeziorkowej). Jesli to nie baedzie mialo miejsca powstaja "zjeby genetyczne" (wszelakie modyfikacje i mutacje zachodzace najprawdopogobniej podczas crossing over) z np. trzema nogami. Prowadzi to na dluzsza mete do wymarcia populacji a na jeszcze dluzsza (przy calkowitym odcieiciu mozliwosci krzyzowki wtornej) do zaniku gatunku. Wiec i tu bywa roznie w tej kwestii.
    Kiedys juz o tym pisalem na tym forum, podczas ktorejs z kolei debaty na temat hybryd i nie chce mi sie raz jeszcze tego wklepywac.:P

mispushupek
    Guest

mi to wyglonda na samice g.grossa normalnie identyko serio

Belial
    Guest

Do wszystkich, którzy zastanawiają się jaki pająk jest na zdjęciu tej aukcji:

LUDZIE!!! pRZECIEŻ W OPISIE AUKCJI JEST NAPISANE, ŻE TO JEST ALBOPILOSA!!!

Nie mam nic wspólnego z tą aukcją, ani ze sprzedającym. Mimo tego, że jestem z Częstochowy nie wiem kto wystawia tą aukcję (chociaż wiem o jakiego hodowcę chodzi). Jestem przeciwny krzyżowaniu gatunków i powstawaniu hybryd. Ale przeczytajcie najpierw opis aukcji, a później piszcie cokolwiek na ten temat. Nie dotyczy to Ciebie Sebooz, bo Ty chyba jako jedyny zadałeś sobie trud przeczytania opisu.

sebooz
    Guest

a można wiedzieć co w tym pajączku jest z rosei??

sebooz
    Guest

heh, dokładnie. Ludzie zastanawiają się czy zdjecie przedstawia albopilose, krzyżówkę czy może roseę, a na samiusieńkim dole zostało napisane że zdjęcie przedstawia kędziorka, no ale fakt faktem, jak ktoś nie przeczytał opisu aukcji to jak to jest możliwe żeby przeczytał cały wątek .... nie mispushupek ?? a raz już zacytowałem opis aukcji

ironkapela
    Guest

Shitem kedzierzawym :]
    A tak na serio to wydaje mi sie ze to zwykle kedziory, tylko koles szuka naiwnych.

Psalmopoeus
    Guest

Kiedyś gdzieś czytałem, że chyba 15% hybryd jest płodnych...

mod84
    Guest

tak czy siak nie kupilbym takiego pajaka... wole miec czystego gatunkowo pajaka a nie jakies niewiadomo co...

Uprawnienia umieszczania postów