Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Jaką formę ogrzewania zastosować ?POMÓŻCIE!!!

Slawek Stolarski
    Guest

Jaką formę ogrzewania zastosować ?POMÓŻCIE!!!

Chce postawić na biórku kilka terrariów (mam miejsce na 5 terra dla ptaszników) zastanawiam sie na typem ogrzewania, zeby było ekonomiczne ale równiez zdawało egzamin co do temperatury. Przecież nie bede instalował do każdego terra grzałki ( bym nie wyrobił z kasą .. ) Jak macie jakiś pomysł to prosze pisać!!! Pozdrawiam.

Louis Cypherr
    Guest

Re: Jaką formę ogrzewania zastosować ?POMÓŻCIE!!!

Nie masz żadnego podziemnego, więc ja bym polecił pociągnąć przewód pod wszystkimi terrariami. Murinuska dałbym na środek, żeby miał najcieplej.

SławekS
    Guest

rozciągnij na szafce kabel grzewczy i postaw na nim terraria (jak będzie za zimni wstaw 2 kable. jest to prostsze rozwiązanie od montowania w każdym terra żarówki (a jak będzie kilka czerwonych to masz nastrój jak w burdelu).
    pomiędzy przewód a szafkę wstaw coś (ja mam filc) żeby kabel nie ogrzewał szafki tylko terra.

ziu
    Guest

a ja bym dal panel z 2 lub 3 halogenami i dal haloeniki 25 W lub 35 W i bedzie super grzalo a nie bedzie az tak straznie zarlo pradu, ja mam jednego halogena na 2 terraria i super zdaje egzamin. W skelpacj takie podwojne kosztuja ok 40 zl

Pozdrawiam.

Slawek Stolarski
    Guest

Dzieki za pomoc. Te halogeny by mnie interesowały.

ziu
    Guest

Tylko jescze jedna rada, bo sa halogeny wlasnie na takich kinkietach co maja wejscia takie dwa palaki co sie wkreca ;] ciezko wytlumaczyc i one sa mocniejsze to wez te, nie bierz tych takich co sa laczone (drutem, takimi cienkimi rureczkami) co sa w sklepach na wystawach, bo tam sa halogeny 20W ktore praktycznie nie daja ciepla musialbys miec 1 takiego na terrarium. A tak te z kinkietami grzeja dosc dobrze i daja sporo ciepla. Pamietaj zebys nie instalowal zbyt blisko terra ;] bo moglbys zrobic pustynie, jak podloze reke tak na 10 cm od tego a zainstalowany jest 50W (taki zazwyczaj daja w kaplecie, cena 35W halogena ok 8-9 zl nie przepala sie tak jak zarowki) to nie mozna utrzymac reki.

Pozdrawiam.

Slawek Stolarski
    Guest

dzieki

Nevermore
    Guest

jezelu juz ktos mialby uzywac kabla to raczej dla pajakow staram bym sie zamontowac go przy tylniej szybe nie na spodzie.....pajaki instynktownie chowaja sie w glab ziemi kiedy czuja ze jest za goraca....a tu nagle odwrotnie.....

SławekS
    Guest

A ja tak mam i jeszcze żadnego nie ugotowałem a jak któremuś jest zbyt gorąco to przechodzi w miejsce pod którym nie ma kabla.
    Co do żarcia prądu to kable maja po 15-25 W a halogeny zaczynają się od 25-35 W i starczą maksymalnie na dwa terra (mam u świerszczy)

Louis Cypherr
    Guest

Blebleble.

Jakoś nie zauważyłem, żeby moje pająki same się pakowały na kabel. Jak im jest za ciepło, to bez problemu znajdują miejsce bez przewodu.

Uprawnienia umieszczania postów