-
-
Re: Lx =/= wylinka
Nikt też nie używa określenia Lx w sposób sugerowany przez Ciebie Baku.
W powszechnym mniemaniu, np. L1 to pajączek w pewnym stadium, a nie pajączek po pierwszej wylince.
Pajączek po pierwszej wylince to przecież też pewne stadium rozwojowe, np. pierwsze stadium po wykluciu z jaja to nimfa I...
Analogicznie imago lub nimfa u owadów również określa dane stadium rozwojowe i wcale nie nawiązuje do liczby odbytych procesów linienia.
W takim znaczeniu również określa się u owadów stadia rozwojowe, np. larwa chrząszcza kruszczyc po wykluciu z jaja to L1, a L4 to poczwarka.
Dla mnie przyjęta przez większość terminologia określania stadiów rozwojowych ptaszników jest jak najbardziej logiczna:
- nimfa I to inaczej postebrion
- nimfa II to postembrion II stopnia
- L1 to w pełni ukształtowany pajączek, choć nie dojrzały płciowo i nie wybarwiony, ale już aktywnie przyjmujący pokarm i opuszczający powłoki kokonu.
Pierwsze dwa stadia rozwojowe zasadniczo różnią się od kolejnych i dlatego to w pełni aktynego i czynnie przyjmujący pokarm pajączka, który opuścił kokon i zrezygnował z opieki rodzicielskiej (o ile wcześniej ktoś nie zaingeruje w naturalną biologię ptaszników - chodzi oczywiście o w pełni uzasadnione praktyki stosowane przez hodowców ) przyjęło się określać mianem pierwszego stadium rozwojowego pająków L1.
Dla przejrzystrzego przedstawienia sprawy, znowu posłużę się analogią do owadów. :]
U owadów przechodzących w swym rozwoju proces przeobrażenia niezupełnego wyklute z jaja stadium rozwojowe określa się jako L1 (np. u straszyków, świerszczy, karaczanów...). Sprawa komplikuje się trochę, jeśli weźmie się pod uwagę rozwój osobniczy modliszek. U modliszek powłoki jajowe opuszcza stadium zwane prapoczwarką (stadium rozwoje faktycznie bardziej przypominające poczwarkę niż imago), która niemal natychmiast, po spuszczeniu się z kokonu na nitce, przechodzi linienie i następuje typowe stadium rozwojowe owadów z przeobrażeniem niezupełnym, przypominające postać dorosłą, ale pozbawione skrzydeł, nie wybarwione i nie zdolne do rozrodu. Czy nie zauważacie tu analogii do ptaszników?!! Taką larwę modliszki, po wyjściu z osłon prapoczwarki, oczywiście również określa się jako L1!! Mało tego, inne owady z przeobrażeniem niezupełnym również posiadają w swym rozwoju stadium prapoczwarki, ale opuszczają one jej osłony w momencie klucia z jaja. Dlatego też np. z jaja patyczaka od razu wychodzi mały patycza stadium L1.
-
z pierwszym odrazu sie niezgodze bo system Lx uzywa praktycznie kazdy , ( tzn system z nimfami ) a cogorsze uwaza go za róznowazne z ilością linek pająka a jak pisałem na początku ( i w tym celu pisałem tego posta ) tak nie jest .
co do przykładu z modliszkami to mówisz w ten sposub co mi odpowiada czyli ze ta modliszka po po 1 linieniu jest L1 , niestety u pająków L1 określa sie dopiero 2 wylinke czyli pająka po nimfie 2 , ale teraz nie pisałem aby wytykać błędy juz istniejącego systemu tylko aby pokazać ze L nie jest równowazne z ilością wylinek , wkazdym razie w powszechnie uzywanym systemie .
niemoge sie terz zgodzić ze pająki po 1 wylince ( czyli nimfy 2 ) nie pobierają pokarmu , taksamo postembriony są zdolne do wysysania niezapłodnionych jaj na przykład czego Robert jakiś czas temu umieścił fajną fotke ,
-
racja !! z rewolucji juz dawno zrezygnowałem ,, i jak w poscie napisałem którymś , uwazam ze obecnie ten system potoczny powinien istnieć ale powinniśmy powiadamiać ludzi o tym ze jest to mimowszystko oznaczenie potoczne i ze L nie jest równowazne wylince
racja ze moze wielu tego nie zrozumie ale ktoś zrozumie napewno - i juz sam ten fakt jest wystarczający aby o tym pisać :] ...
od nadmiaru informacji nikomu sie jeszcze ni c nie stało ,, taki 13stolatek za pare lat bedzie starszy a wtedy łatwiej bedzie mu to zrozumieć , jezeli juz wcześniej o tym czytał ( nawet nierozumiejąc ) pisząc coś więcej niz " mój kędzior nieje o d 2 godzin " chcąc czy niechcąc przyczyniamy sie do kształtowania terrarystyki w polsce i wole zeby ta terrarystyka była mimowszystko choć troche oparta na nauce a nie na pseudonauce , Oczywiście tak jak napisałeś , jak ktoś chce potrzymać sobie pająka to niemusi praktycznie nic wiedzieć , byle robił mu dobrze :] ... jednak jest wiele osub kture traktują to hobby troche powazniej i poza samym faktem hodowli interesują sie czymś więcej , czytają ruzne zeczy , szukają wiedzy etc,,etc,,,
jeszcze raz mówie :] nie chce rewolucji raczej ewolucji :P:P
-
Baku, proszę Cie przeczytaj napisany przeze mnie tekst jeszcze raz i proszę zrób to ze zrozumieniem tego tekstu :]
Opisujesz tu i wytykasz mi rzeczy, o których nie wspominałem...
-
Nikt też nie używa określenia Lx w sposób sugerowany przez Ciebie Baku.
z pierwszym odrazu sie niezgodze bo system Lx uzywa praktycznie kazdy , ( tzn system z nimfami ) a cogorsze uwaza go za róznowazne z ilością linek pająka a jak pisałem na początku ( i w tym celu pisałem tego posta ) tak nie jest
U modliszek powłoki jajowe opuszcza stadium zwane prapoczwarką (stadium rozwoje faktycznie bardziej przypominające poczwarkę niż imago), która niemal natychmiast, po spuszczeniu się z kokonu na nitce, przechodzi linienie i następuje typowe stadium rozwojowe owadów z przeobrażeniem niezupełnym, przypominające postać dorosłą, ale pozbawione skrzydeł, nie wybarwione i nie zdolne do rozrodu. Czy nie zauważacie tu analogii do ptaszników?!! Taką larwę modliszki, po wyjściu z osłon prapoczwarki, oczywiście również określa się jako L1!!
co do przykładu z modliszkami to mówisz w ten sposób co mi odpowiada czyli ze ta modliszka po po 1 linieniu jest L1 , niestety u pająków L1 określa sie dopiero 2 wylinke czyli pająka po nimfie 2 , ale teraz nie pisałem aby wytykać błędy juz istniejącego systemu tylko aby pokazać ze L nie jest równowazne z ilością wylinek , wkazdym razie w powszechnie uzywanym systemie .
Pierwsze dwa stadia rozwojowe zasadniczo różnią się od kolejnych i dlatego to w pełni aktynego i czynnie przyjmujący pokarm pajączka
iemoge sie terz zgodzić ze pająki po 1 wylince ( czyli nimfy 2 ) nie pobierają pokarmu , taksamo postembriony są zdolne do wysysania niezapłodnionych jaj na przykład czego Robert jakiś czas temu umieścił fajną fotke ,
mi sei wydaje ze to nie ja mam problem z czytaniem :P:P:P
-
po co kombinować system ''a'' jest ogólnie przyjęty przez profesionbalistów i tych którzy zajmują sie tym hobby od niedawna.Najważniejszą ideą jest to aby sobie ułątwiac zycie!!!!!!
Uprawnienia umieszczania postów