system który oznaczyłes jako "b" choc moze i niezbyt zgodny z naukową wizją swiata jest szeroko i potocznie przyjęty wsród terrarystów.Zmienianie go wprowadzi zamieszanie i narazi poprawnie oznaczających hodowcow na oskarżenia o oszustwa na wylinkach.Dlatego lepiej nie komplikowac a zostawic tak jak jest.Jakos od dawna wiem jak to jest naprawde a jakos nie razi mnie ten "nieprawidłowy"system oznaczania.W koncu i tak nimf sie raczej nie sprzedaje czy wymienia ,a jak napisze ze To L1 a to bedzie nimfa to ludziska tylko sie w głowe pukną
Zresztą podstawą"spokoju ducha" jest to zeby zrozumiec ze mało kto na forum czy w ogóle w terrarystyce ma podejscie czysto naukowe-to po prostu miłe i fascynujące hobby.To jak warzywnictwo-czy trzeba znac łacinską nazwe pietruszki zeby sobie natke wyhodowac?Wiec czasem warto upraszczac informacje dla ich lepszego zrozumienia przez ogół,bo inaczej to co sie przekazuje nie jest zrozumiane.Ja np. staram sie pisac na tyle jasno by nawet 13 latek mógł mnie jakos w miare zrozumiec.Twoje ciekawe czesto wypowiedzi wielu userów po prostu przerastają.I dlatego czesto spotykają sie z niezrozumieniem choc oczywiscie są merytorycznie całkowicie prawdziwe.
I dlatego lepiej niech te "L" zostaną tak jak są