-
Jadowite węże, hodować czy nie?
Witam !!!!
Ostatnio na forum wzrosło zainteresowanie jadowitymi wężami. Coraz więcej osób chce je nabyć. Czy jesteście Za czy Przeciw hodowli jadowitych węży w warunkach domowych? Przytoczcie argumenty !
Ja osobiście jestem Za. I jestem za zalegalizowaniem takich hodowli w Polsce. Jednak z prowadzonym odpowiednim nadzorem ludzi do tego powołanych.
Pozdrawiam
Leny
-
Re: Jadowite węże, hodować czy nie?
He he.
Każdy kto ukończyl 18 rok życia powinien hodować co mu się podoba, pod warunkiem że dane zwierze nie jest zagrożone wyginięciem.
Ludzie są dorośli i każdy wie co czyni. Proszę tylko by na ten post nie odpisywaly ludzkie "malpy" które się gówno znają /przepraszam za slowo/ a prubują zgrywać się i udawać najmądrzejszych...
Ostatnio wiele na to forum przychodzi "przyzwoitek" które niewiadomo z jakiego powodu próbują narzucać swoją wolę innym osobom.
Jasne też jest że są takie weże które naprawdę mogą zabić czlowieka jednak co do ich hodowli każdy powinien podjać sam decyzję.
Żeby się zabić nie potrzeba kupować węża... Można kupić 2m sznurka i się powiesić na żyrandolu ... jednak osoba dorosla sama decyduje co robi i za to odpowiada.
Osobnym tematem jest to by uswiadamiać ewentualnych nabywców takich węży jak należy je hodować itp.
ps
są o wiele bardziej niebezpieczne rzeczy w naszym otoczeniu niż jadowite węże -wystarczy się tylko rozejrzeć...
-
a ja nie mam zdania na ten temat
kazdy robi wszystko na SWOJA odpowiedzialnosc wiec jesli ktos kto nie mial nigdy w zyciu kontaktu ze zwierzetami ogzotycznymi nie powinien sie brac za hodowle wezy jadowitych bo to grozi zdrowiu, jesli jednak jest osoba np w moim wieku (13lat) a chcialaby sobie kupic jadowitego weza to bym odradzil, lepiej poogladac w zoo niz narazac swoje zycie i zycie sasiadow.
Wedlug mnie to takimi hodowlami powinne sie zajmowac osoby z duzym, ale to bardzo duzym doswiadczeniem.
Pozdrawiam i przepraszam za literowki i interpunkcje!
-
Twoja teza poraza...
Na tej podstawie mozna dojsc do wniosku, ze wlasciwie mozna robic wszystko...
"Ludzie są dorośli i każdy wie co czyni" - gdyby tak bylo swiat bylby zbyt piekny...
Art. 20. (ustawy o ochronie zwierzat)
Zabrania się utrzymywania i hodowli poza ogrodami zoologicznymi i właściwymi
placówkami naukowymi oraz cyrkami zwierząt drapieżnych i jadowitych groźnych
dla życia ludzi bądź zwierząt.
(nie dziw sie jak kiedys u Twoich drzw stanie zaloga Dzi)
Jesli chcesz byc w zgodzie z przepisami prawa - zaloz cyrk (to nie jest takie trudne)
Pozdrawiam
Mark0wy
-
Ja uważam że można. A dlaczego nie? Jeżeli ktoś może takiemu zwierzęciu zapewnić odpowienie warunki i podejmuje decyzję o zakupie go w pełni świadomie to co w tym złego? Przecież nie wszystko trzeba nosić i głaskać. Ptaszniki też są jadowite, a ich hodowli nikt się nie sprzeciwia (przynajmniej na tym forum).
-
Przeciw.
Normalne ci nie wystarcza? Dla mnie glupota jest trzymanie takich zwierzat dla wlasnej satysfakcji, no bo one sa takie fascynujace! Ok, zamieszkaj sobie na bezludnej wyspie i tam je trzymaj. Jesli masz to robic w bloku czy na osiedlu to tylko za specjalnym pozwoleniem i w jakichs celach naukowych a nie dlatego ze to takie fajne i nikt takiego nie ma.
-
Agam przeczytaj uwaznie to co napisalem.
Art. 20. (ustawy o ochronie zwierzat)
Zabrania utrzymywania i hodowli zwierząt ktore spelniaja 3 przeslanki:
1) sa drapieżne
2) jadowite
3) oraz groźnne dla życia ludzi bądź zwierząt
Pajaki z malymi wyjatkami 3 warunku nie spelniaja.
Najprawdopodobniej w przyszlosci powstanie index zwierzat, ktorych hodowla jest zabroniana.
Poza tym to czy hodujesz weza jadowitego i groznego dla ludzi nie jest tylko i wylacznie Twoja sprawa, ale rowniez w sposob posredni dotyczy Twoich domownikow czy sasiadow.
Moim zdanie nie nalezy przesadzac z moca.
W wiekszosci przypadkow hodowanie jaodwitych wezy to czystej postaci snobizm (Ci ktorzy nie powinni sie tym stwierzeniem nie obraza)
Pozdrawiam
Mark0wy
-
A ja jestem za!!! Cześ, a niby po co ludzie wogóle trzymają węże? Bo mnie sie wydaje że właśnie dlatego że są fascynujące. A po co ktoś miałby kupować weża jak nie dla włanej satysfakcji? Nie mam nic przeciwko trzymaniu węży jadowitych, pod warunkiem że człowiek który chce takie hodować jest odpowiedzialny i wie jak należy z nimi postepować.
-
Nie chce nikogo pouczać i moralizować, ale .. o czym tu dyskutować..???? Prawo prawem...ja nie zwykłem go łamać, ale co zrobisz, jeśli nawet nie Ciebie, ale Kogoś z Twoich najbliższych ukąsi jadowity wąż..??? Masz surowicę?! To pytanie retoryczne .. surowice są bardzo drogie i nawet renomowane zachodnie ogrody zoologiczne nie mogą sobie na nie pozwolić..poza tym surowica bardzo szybko traci swą ważność i tym samym przydatność..a my mieszkamy w Polsce, gdzie niestety w szpitalach brakuje wody utlenionej i gazików.. Lekarze są w takiej sytuacji prawie bezradni..
Aha..argumenty, że mi się to nie przydarzy..moja,np.kobra nikogo nie ukąsi..są z założenia błędne..mógłbym tu przytoczyć, o ironio, długą listę światowej sławy herpetologów, którzy skończyli swój zacny żywot wskutek ukąszenia przez swojego podopiecznego.. Jeśli ceną za "moje hobby" ma być czyjeś życie ..to ja dziękuję! Chyba już nigdy nie spojrzałbym na żadnego węża..
Tak więc podsumowując, nie w prawie i jego łamaniu widzę problem ... ale to moje zdanie..
Pozdrawiam
-
no właśnie...... i ile ludzi hoduje pająki??? Czy coś im przez to grozi - NIE!!! więc czemu nie hodować jadowitych węży???
Uprawnienia umieszczania postów