Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Huba w terrarium....

YaKiLLaK
    Guest

Huba w terrarium....

Rano spacerując zobaczyłem hube na drzewie i sobie pomyślałem czy by można było ją umieścić w terrarium.... Próbował ktoś kiedyś hube do terrarium ?? jak pozbyć się pasożytów i innych śmieci z tej huby ??

Grażynka
    Guest

Re: Huba w terrarium....

wygotuj w wodzi z solą a potem do piekarnika i moższ dać do terra

YaKiLLaK
    Guest

a korę brzozy podobnie???

Awikularia
    Guest

Taa, sprobuj wyparzyc kore w piekarniku :P:P:P. Ja bym najpierw umyla kore pod dosc ostrym strumieniem gorzcej wody, a nastepnie zamoczyla ja na kilka godzin w misce z woda. Do piekarnika wsadzac nie radze .

leviatan
    Guest

czemu do piekarnika nie?

Dark Raptor
    Guest

Heh... a po co wkładasz takiego pasożyta, jakim jest huba, do terrarium ;-)

Najlepszy byłby piekarnik, a potem pokrycie jej jakimś nietoksycznym utrwalaczem (coś jak pokost, ale tego ostatniego nie polecam).
    Nie uchroni to jednak Twojej huby przed atakami kołatków i skórników, których teraz będzie pełno w powietrzu, gdy się ociepli. Ja w swoich grzybkach Fomes fomentarius doczekałem się pięknej hodowli mrzyków. Gdy skończyły z hubą, zaczęły wpierniczać mój dywan

Kora brzozowa może się przypalić. Ja swoją polewałem wrzątkiem, a potem suszyłem (po przyciśnięciu jej ciężkimi przedmiotami).

YaKiLLaK
    Guest

dzięki już wszystko wiem z huby chyba zrezygnuje podoba mi się mój dywan

rastafaq
    Guest

Ja znalazlem hube,wzialem do domu, wsadzilem do terra i juz byla,żadne sranie w banie wyparzanie.

Grażynka
    Guest

ja wkładałem kore do piekarnika i bylo ok ale nie mozna przesadzić z temaperaturą i trzeba pilnowaćkory

Awikularia
    Guest

Niom, bo sie stanie tak, jak pewnej osobie z forum, ktora wyparzala torf w piekarniku i o malo nie sfajczyla kuchni :P. Coz, kora to drewno, podobnie jak torf - gdyby sie nie palily, ludzie by ich nie uzywali do ogrzewania domow .

Uprawnienia umieszczania postów