Witam!
Zauważyłem ze jednym z podstawowych pytań na forum( nie licząc tych o niejedzących kędziorkach itp.)
jest kwestia-"po której wylince jest mój ptasznik?". lub " mój pająk ma 2 cm ciałka-która to wylinka ?"
Większosc odpowiedzi na tego typu pytania jest oczywiscie w miare dobra i miesci sie w granicach prawdopodobieństwa,
choć czasami zdarzają się ciekawe wyjątki
Podstawowym błędem jaki popełniają początkujący hodowcy jest rozumowanie typu-skoro moja b.vagans L5 ma 25 mm ciałka
to p.cambridgei L5 powinien też byc tej wielkosci
Jest to oczywiscie rozumowanie logiczne,lecz całkowicie niezgodne z rzeczywistoscią.Róznice w wielkosci jaj,nimf i
młodych róznych gatunków ptaszników są tak znaczne ze porównywanie ma pewien sens tylko w ramach tego samego gatunku
Nawet wtedy jednak należy zachowac ostrożność w szacunkach gdyz róznice wielkosci nimf mogą byc dosc znaczne.
Róznice miedzy swieżo wyklutymi pajączkami z tego samego kokonu mogą dochodzic nawet do 1/3 długosci.Dlatego duzy L2
jakiegos gatunku może byc większy niż mały L3.Dużo zależy od warunków,żywienia i innych czynników.
Dlatego do wszelkich porównan należy podchodzic ostrożnie.
Postanowiłem umiescic w tym poscie kilka porównawczych zdjec nimf II i pajączków po 2 wylinkach
(czyli oznaczanych jako L3) róznych gatunków będących w tej chwili w moim posiadaniu.Nie są to oczywiscie ani
największe ani najmniejsze z nimf(wielka jest nimfa t.blondii a bardzo drobniutkie nimfy ma np a.geniculata czy
l.parahybana),i zapewne wiele innych gatunków ma bardzo drobne młode.
Jednak w tej chwili dysponuje tylko tymi nimfami które zaprezentuje
Na 1 zdjęciu nimfy II u góry-chilobrachys huahini ,w środku -brachypelma vagans,
na dole-phormictophus cancerides cancerides