Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Haczyki u P.irmini

kak
    Guest

Haczyki u P.irmini

Witam
    Mam dorosłego w moim mniemaniu samca P.irminii - jest brązowo-zielony, odwłok ma blady, bez kolorow (tzn brazowo-zielony), więc sądzę, że jest już po ostatniej (9) wylince.
    Tylko, że jest bardzo mały, ma jakieś 4 cm ciała.
    Czy ktoś wie, gdzie znajdują się haczyki u tego gatunku? Ja coś widzę na pierwszej parze odnóży, ale pod spodem.
    Bulbusy zdaje się, też są pod nogogłaszczkami.
    I jeszcze jedno - wylinkę przeszedł 4 miesiące temu, więc pewnie z potomstwa nic już nie będzie?
    pozdrawiam

robert.p.
    Guest

Re: Haczyki u P.irmini

Taka długosc ciala u samca irminii jest normalna.A haczyki są na 1 parze nóg-od spodu.Jesli mial wylinke 4 miesiące temu to jeszcze sie nadaje do rozmnazania.Tak do 2 miesiecy byłoby najlepiej

kak
    Guest

Dzięki za rozwianie wątpliwości, myślę, że najlepiej będzie jak wrzucę go na pożarcie ciężarnej cambridgei.

robert.p.
    Guest

byleby ci jej tylko nie zapłodnił bo ci hybrydy wyjdą i bedzie tylko kupa kolejnych popapranych pajączków.Warto uwazac zeby nie kopulowały

Awikularia
    Guest

Albo sprzedaj samca. Jeszcze przez 2-3 miesiace spokojnie mozna go dopuszczac do samicy - byle swojego gatunku.

kak
    Guest

@robert.p

to moze jeszcze raz zaplodnic samice, ktora juz jest zaplodniona (czekam na kokon)?
    to jak wtedy bedzie - część potomstwa to cambri, a część to "krzyżaki"?

Jachyr1
    Guest

Witajcie. Nie chce zakladac nowego tematu wiec pisze tu. Chodzi mi o haczyki dokladnie mam P.Platusa po 12 wylince i na wszytkich odnóżach sa tak jakby ,,Haczyki" Bardzo małe i na samym koncu kardej pary odnorzy i nie wiem co to jest?! czy jes to normalne i czy kazdy pajak tak ma bo widze ze u Kedziora L8 tez zaczynaja sa takowe ,,Haczyki" nie wiem do tej pory caly czas myslalem ze jest to samica bo po narzadach Plciowych wyglada na samice ale teraz nie wiem!?;/ z gory dzikuje za odpowiedzi.

Awikularia
    Guest

To, Jachyrze, sa pazurki, i kazdy pajak je ma, na kazdym odnozu. te pazurki pomagaja pajakowi chodzic po stromych i trudnych podlozach. Hakow nie da sie pomylic z niczym innym - wystepuja one TYLKO na przedniej, najdluzszej parze konczyn (gdzies tak w polowie dlugosci przewaznie) i ma ja tylko i wylacznie samiec po ostatnim linieniu (a i to nie kazdego gatunku, ale P. platus ma).

Jachyr1
    Guest

Jezli komus by pomoglo to zrobilem kilka zdjec przedchwila i widac na nich te ,,Haczyki" Jezlei ktos by chcial to zobaczyc i pomodz to prosze niech zostawi swojego maila a wysle 2 foty gdzie jest to dobrze widoczne.. pozdrawiam

Jachyr1
    Guest

Awikularia Dzikuje bardzo za odpowiedz:] A moj platusek nie ma Takowych chaczykow i jest dosyc spory a po narzadach plciowych widac ze to samica! pozdrawiam i jesczze raz dziekuje

Uprawnienia umieszczania postów