-
rozpoczęcie hodowli - kędzierzawy,słoneczny
W najbliższej przyszłości rozpocznę hodowlę obydwóch ptaszników z tematu. Narazie będę polegać na wiedzy kilku znajomych (przez GG) oraz tym co tutaj wyczytałem i przeczytam. Wiem, że obydwa są odmienne dosyć. Jeden spokojniejszy, drugiego uważa się za bardzo agresywnego. Akwarium, które posłuży za terrarium ma następujące wymiary:
50 cm dł. X 20 cm szerokość X 25 cm wysokość.
Zamierzam je przedzielić choćby drewnianą dyktą zostawiając słonecznemu więcej miejsca. Terrarium zaplanuję by miało dwa oddzielne zamykania. Problemów jest kilka, jak obliczyć ilość litrów, które będzie potrzebne do zapełnienia dna (włóknami kokosowymi). Czy dykta i osobne żarówki zapewnią 3 stopniową różnicę w oddzielonych pomieszczeniach, chyba że ktoś ma inny pomysł na różnice temperatur, normalnie w pokoju mam 20-21, latem dużo cieplej (pokój od południa) Różnica w podłożu, mam pół litra piasku z Sopotu , kiedyś przywiozłem sobie. Wyczytałem, że należy 1/3 zrobić w propocji z włóknami lub torfem, czyli czy należy wymieszać podczas przyrządzania włókien dodając w pewnym momencie piasek ?Prosiłbym również na koniec o wypowiedzenie się osób, które mają murinusy czy zastosowanie powiedzmy odwróconej doniczki z wyciętym otworem zapewni zamierzany przeze mnie efekt, że murinus tak szybko nie wyleci z kryjówki ? otwór nie ma być duży tylko tak by się przecisnął. Oraz czy atakują zawsze czy nie ? Czy zastosowanie ogrodniczej rękawiczki coś pomoże i bluzy w razie ataku ?
Proszę w miarę możliwości o odpowiedź na wszystkie pytania.
Z Bogiem
Uprawnienia umieszczania postów