Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Porównanie wylinek

KnockeR
    Guest

Re: Porównanie wylinek

Widzę Robert, że też zajmujesz się zbieractwem
    Oto przebieg wylinek b. smithi mam ją od L1 wylinka L2 się nie uchowała czas wzrostu około półtora roku

KnockeR
    Guest

Sorry pomyliłem nicki Dark Raptor się zbieractwem zajmuje

robert.p.
    Guest

Czy nikt nie zauwazył ze ta ch.cyaneopubescens nie jest po 4 wylince?Tak młode mają jeszcze nogi ciemno -jasne a ta ma juz całe ciemne.L 4 byłaby taka mniej wiecej jak ta avicularia a to jest L6 albo L7.Reszta mniej wiecej pasuje tak jak jest podpisana,no smithi moze troche na L3 wygląda ale moze byc i takie jesli nimfy były drobne.Ale chromcia napewno nie jest tak młoda.Długo juz ten gatunek hoduje,w zeszłym roku miałem młode-wiec jestem pewny tego co napisałem

KnockeR
    Guest

No to teraz zgłupiałem kupiłem chromcie L1 i liczyłem te wylinki na pudełeczku zawsze zapisywałem mogłem się pomylić o jedną wylinke możliwe że to jest L5 ale L6 albo L7 na 100% nie. Posta wyżej masz moją dokumentacje smithi z L3 na L4 prawie nic nie urosła pamiętam, że wtedy mało jadła.

robert.p.
    Guest

Wiec nie była L1 jak ją kupowałes.Po prostu jest za duza na L4.To jeszcze kwestia jak liczysz wylinki.Zazwyczaj przyjmuje sie ze pająk prosto z kokonu to L1,wiec po 1 wylince to L2 Po 3 wylinkach to L4.Jest niemozliwe zeby zrzucając 3 wylinki 10-12 mm pająk osiągnął wielkosc jak na fotce.To co najmniej pajączek po 5 wylinkach czyli L6 lub L 7 jesli słabo rósł.Pewnie była po 1 wylince jak ją kupowałes ,a jedna gdzies ci sie w rachubach "zgubiła" i wtedy wszystko by sie zgadzało

KnockeR
    Guest

Czyli ta wylinka którą dałem to jest L5 a nie L4 możliwe że mi się zapodziała
    http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=20992&t=20992 tutaj lomax wrzucił chrome L7 karpax wyraznie jest już zielony.
    Zrobiłem fotke mojej chromie obstawiałem że jest teraz L5 ale możliwe że jest L6 co mnie zresztą cieszy.

PyRyLy
    Guest

KnockeR ma racje bo jakby to byla L5 to karapaks chociarz troche byl by odbarwiony a przy L6 to juz calkowicie

robert.p.
    Guest

karapax wybarwia sie na niebiesko-zielony od 5(czyli L6)do 6(L7) wylinki.Chromatopelmy hoduje od kilku lat i widziałem ich wystarczająco wiele by byc pewnym swego zdania.

Awikularia
    Guest

Popieram roberta.p. Co prawda jeszcze nie rozmnazalam Ch. cyaneopubescens (tylko dopuszczalam ze skutkiem zerowym), ale naogladalam sie maluchow od 1 wyl. az po dorosle pajaki. I wylinka tego gatunku po 4 wyl. wyglada inaczej.

Uprawnienia umieszczania postów