-
Re: Najbardziej jadowity ptasznik
Sa 2 gatunki z rodzaju Citharischius:
Citharischius crawshayi (Pocock, 1900)
Citharischius stridulantissimus (Strand, 1907)
-
Faktycznie. Nie zauważyłem, że w Platnicku pod Crawshayi-em jeszcze coś jest.
-
z ptasznikow ja stawiam na crasha calcetata i ornata. A z tego co wiem to phoneutria potrafi sie rzucic na czlowieka z pewnej odleglosci jak te pajaki z horrorow ;-]
-
dr1zzt - kiedys byla juz na ten temat dyskusja i poprzez, ze tak powiem mass media, rozpowszechnione zostalo to, ze L. reclusa jest nosicielem B. sphaericus. Gdzies tam u jakichs osobnikow znaleziono te bakterie, ale przy dalszych badaniach (wiele z nich przeprowadzono dosc niedawno) nie wykazano specjalnego zwiazku bakterii z syndromem poukaszeniowym. W sumie sam sie dalem na to nabrac, dopoki nie wglebilem sie w Medline i nie sprawdzilem tego.
Tak w ogole to ciesze sie, ze juz nikt nie wymienia pajakow z Hexathelidae jako ptasznikow :]
A wracajac do reclusy:
"In this study we report the isolation and characterization of several sphingomyelinase D isoforms from the venoms of the North American spiders Loxosceles boneti and Loxosceles reclusa, from Mexico and the United States, respectively. We have measured their enzymatic activity, their capacity to induce necrotic lesions in rabbits, cloned the cDNAs coding for the mature forms of two of the isoforms from L. boneti and two of L. reclusa based on N-terminal sequence information of the purified proteins, and performed a comprehensive comparison of the sequence data generated by us with that reported for other sphingomyelinase genes to date. - Ramos-Cerrillo B, Olvera A, Odell GV, Zamudio F, Paniagua-Solis J, Alagon A, Stock RP
Genetic and enzymatic characterization of sphingomyelinase D isoforms from the North American fiddleback spiders Loxosceles boneti and Loxosceles reclusa. "
"(...)Loxoscelism (Lox) (injection of venom from Loxosceles reclusa containing sphingomyelinase D(...)" - Sunderkotter C, Seeliger S, Schonlau F, Roth J, Hallmann R, Luger TA, Sorg C, Kolde G
Uprawnienia umieszczania postów